TAKVA SU PRAVILA

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT Prvi rezultati znat će se tek poslije 23 sata

 REUTERS

Zbog pravila da ih se ne smije objavljivati prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve privremene rezultate izbora za Europski parlament, u nedjelju, 26. svibnja, objaviti odmah poslije 23 sata na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr.

U Europskoj se uniji najkasnije zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, zato se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego se ona zatvore, pojasnio je DIP.

Zakonom kojim je na razini EU propisan izbor članova u Europski parlament, propisano je da izborna tijela država članica Unije ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju. Ta se odredba odnosi ne samo na objavu službenih, već i na objavu privremenih, pa tako i "djelomičnih" rezultata izbora, tj. rezultata po obrađenim pojedinim, odnosno svim biračkim mjestima pojedine općine/grada.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima.

Prve privremene izborne rezultate objavit će u nedjelju odmah iza 23 sata, a potpune, prema očekivanju tijekom ponedjeljka, 27. svibnja.

Na izborni dan DIP će u dva navrata, u podne i 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 i do 16,30 sati.

Građani EU na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati narednih pet godina.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament birat će se i u inozemstvu, u 46 država. Biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:03