USPRKOS VELIKOJ AFERI

Izvori iz Banskih dvora za Jutarnji: Ne odustajemo od Turudića!

Jutarnji list objavio je WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Rimac i Turudić

Andrej Plenković dolazi na sjednicu Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu (5.2.2024.)

 Ranko Šuvar/Cropix

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić - kojeg premijer Andrej Plenković i dalje predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, unatoč ogromnoj aferi koja je nastala nakon eksplozivnih tekstova Jutarnjeg lista sa stotinama WhatsApp poruka koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sudac Turudić - u srijedu bi u Saboru trebao biti izabran za čelnika Državnog odvjetništva.

Vladajuća stranka, govore nam izvori iz Banskih dvora, ne odustaje od izbora Turudića ni nakon što smo u Jutarnjem listu objavili samo dio od stotina poruka koje je razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom, a sada USKOK-ovom okrivljenicom (za korupciju) Josipom Rimac od 2016. do 2020., a iz kojih je jasno da je njihov odnos bio i više nego pristan. Sudac Turudić je, podsjetimo, o prirodi njihova odnosa ranije javno govorio da nisu bliski, a u nedjelju da su samo "dobri poznanici".

Poruke pokazuje i kako su sudac Turudić, koji je u to vrijeme bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, i tadašnja HDZ-ova državna tajnica jedno drugome radili usluge te da je razgovarala s njim i oko predmeta koji se odnosio na stanove koji su joj bili nezakonito dodijeljeni u Kninu dok je bila gradonačelnica.

Turudić i Rimac susreli su se više puta. Neki od tih susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu. Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona, već i on. On čak i malo više. Otkriva da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

Ako se do srijede ujutro ne dogodi još nešto skandalozno - a činilo se kao da je ova afera sama po sebi dovoljno skandalozna za Plenkovićeva kandidata za glavnog državnog odvjetnika - svoje ruke za njegov izbor trebali bi dići i HDZ-ovi koalicijski partneri (SDSS, HNS, HSLS...)

Oni, kako nam govori jedan od njih, čekaju koalicijski sastanak koji će se održati u utorak. Žele vidjeti što će im HDZ novo reći, no dojam je da im je Turudić i nakon svega što je o njemu objavljeno i otkriveno unazad nekoliko dana - i dalje prihvatljiv.

Posebno je u njegovu obranu stao HNS-ov Predrag Štromar koji je rekao da je i njemu Josipa Rimac slala poruke u kojima mu je tepala, kao i Turudiću. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zasad se nije oglašavao, niti nam se odazvao na poziv i poruku.

S druge strane, lideri oporbenih stranaka od Vlade su još tijekom vikenda zatražili da povuče svoj prijedlog da se suca Turudića imenuje glavnim državnim odvjetnikom.

Uoči glasanja zakazanog za srijedu oporbeni zastupnici i danas su naglašavali kako je nedopustivo da se za glavnog državnog odvjetnika izabere osoba koja se druži s optuženicima, uz zahtjev da se umjesto o Turudiću u srijedu glasa o raspuštanju Hrvatskog sabora kako bi se raspisali parlamentarni izbori.

- U srijedu treba biti glasanje o raspuštanju Sabora i nakon toga, novim izborima. Ako se kojim čudom desi da u srijedu bude glasanje o kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, predsjednik moje stranke već je rekao što ćemo napraviti, kada budemo u prilici - smijenit ćemo Turudića - rekao je zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

Ne odustane li Vlada od imenovanja suca Turudića za glavnog državnog odvjetnika, zastupnica Možemo! Sandra Benčić prijavit će je Europskoj komisiji.

- U ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, jednako kao i u slučaju Rumunjske i Bugarske, postoji klauzula o zabrani retrogradnosti standarda koji su postignuti tijekom pregovora - kaže Benčić dodajući da je Hrvatska, jednako kao i Rumunjska i Bugarska, tijekom pregovora imala posebno poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima - Poglavlje 23, u sklopu kojega su se morali uspostaviti i efikasni mehanizmi za borbu protiv korupcije.

- Izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika predstavljao bi ozbiljnu retrogradnost u odnosu na postignute standarde - kaže Benčić, referirajući se na informacije koje su posljednjih nekoliko dana objavljene o Turudiću.

Riječ je o podacima SOA-e koje je iznio predsjednik RH Zoran Milanović da se Turudić 2015., kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem kao osumnjičenikom, ali i kada se protiv njega vodila istraga i bio mu određen istražni pritvor. Povod su i poruke koje je razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom Josipom Pleslić (tada Rimac).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:43