OTROVNA HRANA

Jabuke poprskane pesticidom koji nije na listi odobrenih?

 Bruno Konjević / CROPIX

Niti peti dan nakon što su zbog nedozvoljene razine pesticida iz splitskih trgovačkih centara povučene jabuke dvaju domaćih proizvođača koje je distribuirala zagrebačka tvrtka Fragaria, potrošači gotovo da nisu doznali osnovne podatke o jabukama.

Tko su proizvođači spornih jabuka, koliko je pesticida bilo u jabukama, o kojim je količinama riječ i koliko je takvih jabuka prodano nakon uzorkovanja inspekcije koje je provedeno 22. studenoga, a rezultat objavljen 8. prosinca.

Iako se očekivalo da će vodstvo Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) na jučerašnjoj konferenciji reći sve te podatke, ni oni ih nisu dobili od tvrtke Fragaria, koja je inače njihova članica.

Prešućen podatak

Frane Ivković, poznati uzgajivač jabuka i glasnogovornik HVZ-a, jučer je ujutro rekao da im iz Fragarije nisu željeli otkriti te podatke.

- Ovaj slučaj nas je iznenadio i ovo je dobro upozorenje za sve domaće voćare koji se ne pridržavaju pravila. Potrošači mogu biti sigurni u naše proizvode jer je ovdje riječ o jednom izoliranom incidentu koji se dogodio nepažnjom nadležnih službi Ministarstva - rekao je Ivković. Prema njegovim riječima, EK je nakon završetka sezone tretiranja jabuka donijela uredbu po kojoj se maksimalna doza rezidua u jabuci snižava s dosad dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu na 0,01, dakle pedeset puta manje.

Glasnogovornik Ivković kaže da je kabinet bivšeg ministra Romića propustio promijeniti pravilnik ili obavijestiti javnost i proizvođače, a inspekcija je obavila analizu po novim pravilima.

Iz Fragarije jučer navode da je u vezi sa spornom uredbom EU trebalo poštovati stavak kako bi “državama članicama, trećim zemljama i subjektima u poslovanju s hranom trebalo ostaviti razuman rok prije početka primjene izmijenjenih MRO-ova kako bi se mogli pripremiti za ispunjavanje novih uvjeta”.

Otvorena pitanja

Međutim, velik dio odgovora na sporna pitanja doznali smo tek iz odgovora Ministarstva poljoprivrede.

“Nakon nalaza sanitarne inspekcije, poljoprivredna inspekcija provela je nadzor u primarnoj proizvodnji gdje je utvrđeno da su sporne jabuke tretirane sredstvom za zaštitu bilja PIRINEX 250CS koje sadrži aktivnu tvar klorpirifos, a koje NIJE REGISTRIRANO ZA UPORABU NA JABUCI, nego samo na uljanoj repici. Dakle, jabuke su tretirane nedopuštenim sredstvom, a osobe koje su provele tretiranje spornih jabuka nisu prošle izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida”, navode iz Ministarstva.

Riječ je o proizvođaču LORI FRUCTUS d.o.o. Vukovar.

Što se tiče prilagodbe Uredbi EK, iz Ministarstva kažu kako je ona donesena 19. siječnja 2016. godine, a na snagu je stupila dvadesetog dana od objave. Proizvođačima je ostavljen rok od sedam mjeseci - sve do 10. kolovoza 2016. kao prijelazno razdoblje za prilagodbu na nove maksimalne razine ostataka pesticida (MDK sa 0,5 na 0,01 mg/kg).

- Bez obzira na to što Ministarstvo nema obvezu objavljivati izmjene zakonodavstva, ministar Tolušić smatra da je proizvođače na koje se odnose regulative EK trebalo na vrijeme upozoriti, iako je njihova obveza da prate i primjenjuju propise koji se odnose na njihovu djelatnost - zaključuju iz Ministarstva.

'Inspektor je krivo prepisao naziv'

Željko Krolo, osnivač tvrtke koja je proizvođač spornih jabuka LORI FRUCTUS d.o.o. Vukovar, kaže da je riječ o nesporazumu.

- Inspektor Krunoslav Toldi koji je poslao izvještaj u Zagreb napisao je pogrešno sredstvo kojim su tretirane jabuke.

Napisao je da su tretirane sredstvom za zaštitu bilja PIRINEX 250CS umjesto PIRINEX 250 ME, kojim smo mi tretirali jabuke u skladu sa starim pravilnikom i u tim dozvoljenim količinama - rekao nam je Krolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:54