AFERA RURALNI RAZVOJ

Jakovina: Romić je izmislio povjerenstvo da poništi natječaj

Tihomir Jakovina
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Dan nakon što je Agencija za plaćanje u poljoprivredi objavila odluku o odbijanju osam projekata iz mjere 4.1.1. i dva iz mjere 4.2.1. iz Programa ruralnog razvoja vrijednih 288 milijuna kuna, tvrtke kojima je izdana odbijenica nisu željele dodatno komentirati odluku dok ne preuzmu rješenja.

Razlog je jasan, kada preuzmu rješenja s elektroničke aplikacije Agronet, počinje im teći rok od osam dana u kojem moraju sastaviti eventualnu žalbu. Kako su gotovo svi vlasnici tvrtki koji nisu prošli na natječaju najavili tužbe, najvjerojatnije se sada konzultiraju s pravnicima oko žalbi pa odgađaju službeno preuzimanje rješenja.

Nakon što je Marko Pipunić, vlasnik osječke tvrtke Žito kojoj je za četiri projekta odbijeno 126 milijuna kuna investicija, u našem listu prozvao tehničkog ministra Romića zbog donošenja tih odluka, Romić nam je poslao svoj odgovor.

Mjerila i kriteriji

- Izjave gospodina Pipunića koje ste objavili, a odnose se na mene osobno, potpuno su deplasirane i time ih ne mogu komentirati. Važno je da javnost bude upoznata s tim da su u članku zapravo zamijenjene teze: ne radi se o tome da je netko nekome ‘uzeo ili uskratio’ financiranje, već da su prethodno umjetno stvarani uvjeti osnivanjem društava da bi se na natječaju mogli ostvariti veći iznosi financiranja - navodi Romić i dodaje:

- Ističem da ministar niti može niti je dodjeljivao ili uskraćivao novac iz Programa ruralnog razvoja. Ministarstvo poljoprivrede donosi mjerila i kriterije, a Agencija za plaćanja provodi postupke sukladno postavljenim ciljevima i pripadajućim uredbama EK.

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi zatražili smo odgovor o Pipunićevim primjedbama o odbijanju već potpisanih i odobrenih odluka o njegova dva projekta za mjeru 4.2.1. pod obrazloženjem “izdana izjava o poništenju obveze”. Zanimalo nas je i po kojim kriterijima nisu odbijena sva tri projekta vrijedna po pet milijuna eura, nego je jedan pušten iako je napisan kao i preostala dva, od tvrtke koja je netom osnovana.

- Tri spomenuta projekta Agencija za plaćanja je tretirala kao jedan projekt, s obzirom na to da se sva tri nalaze na istoj adresi, ulažu u isti sektor i imaju istog osnivača. Prema čl. 10. Pravilnika, isti korisnik može podnijeti jedan zahtjev za potporu unutar iste operacije tijekom jednog natječaja. Ako korisnik podnese više zahtjeva za potporu unutar iste operacije tijekom jednog natječaja, u obzir će se uzeti zahtjev za potporu s ranijim vremenom podnošenja, dok će se za ostale zahtjeve za potporu izdati Odluka o odbijanju, objasnili su iz Agencije.

Dodatno pojašnjavaju kako “izjavom o poništenju obveze Agencija za plaćanja odbija financiranje prethodno odobrenog projekta, jer je naknadnim analizama utvrđena sumnja na umjetno stvaranje uvjeta s namjerom ostvarivanja većeg broja bodova, a time i veće financijske potpore iz EU”.

- Agencija je uzela u obzir mišljenje Europske komisije koje se temelji na Uredbi (EU) br. 1306/2013 - kojom je propisano da se prije isplate sredstava, a temeljem novoutvrđenih činjenica, može obustaviti daljnja obrada projekta neovisno o tome što je odluka o dodjeli sredstava već donesena - navode.

Neovisna revizija

Konzultant Kristijan Mavrek, koji je još lani upozorio na mogućnost takvog raspleta natječaja, kaže da mu nisu jasni ni kriteriji po kojima je odlučeno da se nakon odbijanja projekata vrijednih 288 milijuna kuna neće spustiti crta na rang-listi.

- Ravnatelj Macanić je najavio da neće biti spuštanja crte jer bi to rezultiralo dugotrajnim postupkom obrade, kao i čekanjem okončanja svih postupaka koje bi poduzeli korisnici čiji su zahtjevi za potporom odbijeni, a sve to bi stopiralo korištenje raspoloživog novca iz EU. Smatram da je to u velikoj koliziji s onim što je najavio ministar Romić, objavivši da će svim aktivnim projektima i svima koji su radili sukladno pravilima novac iz fondova EU biti isplaćen - kaže Mavrek.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer nam je poručio da “nakon povlačenja s kandidacijske liste SDP-a ne želi sudjelovati u političkim obračunima uoči izbora”. Dodao je kako je stav o reviziji natječaja već iznio nakon što je objavljeno da će neki projekti biti odbijeni iako su prošli na natječaju njegove administracije. Jakovina nam je tada rekao da su natječaji za ove mjere provedeni s većom alokacijom kao bi što više projekata povuklo sredstva iz EU, no i da je Romić donio odluku o poništenju projekata na osnovi mišljenja nezakonito izabranog Povjerenstva za ispravljanje pogrešaka.

- Nakon što nadležne institucije i AFCOS nisu utvrdile nepravilnosti, ministar Romić je angažirao neovisnu reviziju privatne revizorske kuće koju je dodatno platio 500.000 kuna, a kada ni ona nije utvrdila nepravilnosti onda je izmislio povjerenstvo koje je diglo ruke za to - rekao je tada Jakovina nakon što Ivan Macanić, v.d. ravnatelja Agencije nije želio otkriti tko su članovi povjerenstva te tko ih je imenovao i po kojoj odluci. Tehnički ministar Romić, rekao je jučer kako je doista angažirao neovisnu reviziju koja je radila analizu neovisno o AFCOS-u i kako je ona plaćena iz “male nabave” (do 200.000 kuna).

- Kao što sam i obećao, pokrenuo sam sve mehanizme da bi se riješio ovaj problem i da sačuvamo obraz RH pred EU. Revizije su dovele do odluka - zaključuje Romić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:54