SJEDNICA POVJERENSTVA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA Martina Dalić kažnjena sa 6.000 kuna, protiv Predsjednice se ne pokreće postupak

 
Dalija Orešković (predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa)
 Bruno Konjevic / CROPIX

U četvrtak je održana sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čijem je dnevnom redu, uz ostalo, bilo donošenje odluke u predmetu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, saborskog zastupnika do 14. listopada 2016. Tihomira Jakovine; donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović te u predmetu ministra financija Zdravka Marića.

Povjerenstvo raspravlja o šest točaka dnevnog reda, nakon čega će se povući na glasovanje i donijeti odluku.

--------------------------------

Novčana kazna Martini Dalić
Zagreb, 270917. 
Hotel Esplanade. 
Hanza Media, Ministarstvo turizma i Hrvatska turisticka zajednica organizirali su konfernciju Hrvatski turizam 2027. 
Na fotografiji: Martina Dalic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Ministrica gospodarstva Martina Dalić

Povjerenstvo je ustanovilo nesrazmjer u isplaćenom bonusu suprugu, koji radi u Ini, odnosno izostanak prijave tog bonusa u imovinskoj kartici potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić. Predloženo je da se Dalić kazni sa 6.000 kuna. Sporno je bilo što ministrica nije navela bonus koji je suprug dobio.

Povjerenstvo je napomenulo da je ključno da se unese cijeli neto godišnji prihod bračnog druga, sa svim uključenim davanjima, pa tako i bonusima.

Ministrica je u postupku inače navela sve podatke koji se uglavnom slažu s onima koje je prikupilo Povjerenstvo. "Potvrdila ga je u svemu, jedino što je već u zaključku napomenula je razlog zašto nije navela bonus, a to je da se on odnosio na 2015. godinu."

Predsjednica bila na 80 posto predavanja, ali nema dokaza
Zagreb, 091217.
Dom sportova, Ledena dovrana.
Revija pobjednika i zatvaranje 50. izdanja Zlatne piruete.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

U slučaju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Povjerenstvo tek odlučuje hoće li pokrenuti postupak vezan za doktorski studij na Politologiji na Fakultetu političkih znanosti.

Povjerenstvo je dobilo uvid o programu i upisu, kako kažu nakon više požurnica koje su slali fakultetu, kao i o uplatama školarine Predsjednice, a fakultet je izvijestio Povjerenstvo da je Grabar Kitarović bila na 80 posto potrebnih predavanja, no nisu poslali evidencijsku listu.

Prijedlog je se ne pokreće postupak protiv Kolinde Grabar Kitarović u slučaju koji je počeo s anonimnom prijavom.

Marić nije trebao biti na sastanku s Todorićem, ima 15 dana da se očituje
Zagreb, 271016. 
Markov trg.
Banski dvori.
Prva sjednica Vlade RH na celu s premijerom Andrejem Plenkovicem.
Na fotografiji: Zdravko Maric ninistar financija
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Zdravko Marić

Povjerenstvo odlučuje i o pokretanju postupka protiv ministra financija Zdravka Marića vezano uz sukob interesa zbog Agrokora, a na njihovu adresu stiglo je više pojedinačnih prijava o ovom slučaju. Povjerenstvo je odlučilo da ne pokreće istragu vezano uz poreznu reformu, izmjene zakona i pravilnik zbog Agrokora. Nadalje, utvrdili su da je Marić pravilno postupio kad se izuzeo iz odobravanja kredita Jamnici, Ledu, Belje, PIK Vrbovec.

No, pokreće se postupak jer je sudjelovao na sastanku s Ivicom Todorićem, zajedno s premijerom, ministricom Martinom Dalić i Božom Petrovom. Utvrđeno je da je u toj situaciji mogao biti pristran.

Marić ima 15 dana da se očituje o ovome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:20