NASELJE KLEK

Jambo ostaje bez imovine?

 Željko Tutnjević/Cropix

DUBROVNIK - Prije šest godina tvrtka Jambo d.o.o., koju je zastupao Stipo Gabrić kao kupac, sklopila je ugovor o kupoprodaji nekretnina (Dubrovački vjesnik je u posjedu ugovora) Turističkog naselja Klek s Upravom tvrtke Razvitak koja je prodavala svoje vlasništvo, a čije je interese tada predstavljao predsjednik Uprave Ante Lozić.

Obveza isplate duga

Prodaja Turističkog naselja, prema kojoj je tvrtki Jambo pripalo na desetke nekretnina, je obavljena za 4,5 milijuna kuna. No, u ugovoru je zanimljiv članak 4. u kojem piše da Razvitak jamči da je prodana imovina u njegovu vlasništvu, ali upozorava kupca da se pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku vodi spor u kojem slovenska banka VIP d. d. iz Nove Gorice potražuje novac i predaju nekretnina.

Bio uvjeren u ishod spora

“Na temelju Ugovora o zalogu od 24. listopada 1990. na teret nekretnina uknjižuje se ugovorno pravo zaloga radi osiguranja naplate odobrenog kredita u visini od 122 milijuna ondašnjih dinara s kamatom. Kupac se obavezuje da će, u slučaju da prodavatelj pravomoćnom presudom bude obvezan VIP-u isplatiti iznos utvrđen tom presudom, u cijelosti preuzeti obvezu isplate duga”, piše u ugovoru koji su potpisali Gabrić i Ante Lozić.

Taj je spor u međuvremenu s Trgovačkog suda u Dubrovniku, koji je presudio u korist Jamba, nakon žalbe prebačen na Visoki trgovački sud u Zagrebu. Izvori bliski slovenskoj banci tvrde da bi spor mogao biti završen u VIP-ovu korist s obzirom na to da su, navodno, sporne uplatnice kojima je Jambo želio dokazati da su VIP-u podmirena dugovanja.

Ako je to točno, Jambo je prilikom kupnje Kleka očigledno bio siguran da će dobiti sudski spor jer u ugovoru sasvim sigurno ne bi pristao na to da će podmiriti dugovanja koja su s kamatama do današnjega dana narasla do astronomskog iznosa. No, Gabrić Jambo kaže da i ako VIP dobije taj spor, to neće biti velik iznos.

- Ako sud presudi u njihovu korist, dobit će od 3 do 4 milijuna kuna - kaže Jambo.





Veliki udar na njegovo bogatstvo

U slučaju da Jambo u sporovima oko Kleka izgubi, bez obzira na svoje bogatstvo, to bi bio velik udar na njegovu imovinu o kojoj se u Metković već dulje vremena govori da je sve tanja i tanja. Osim toga, podsjetimo, Jambu je nedavno treći put ukinut saborski imunitet zbog istrage o prijetnji policajki, dok mu je prije godinu dana ukinut zbog navodnih malverzacija u privatizaciji Kleka, za što ga je tada sumnjičio DORH.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:36