NEZGODNA SITUACIJA

HDZ ipak neće izgubiti većinu u Saboru, Barišić će staviti mandat u mirovanje: ‘Stiže zamjena‘

Formalno, s odlaskom Barišića u istražni zatvor, vladajuća većina gubi dovoljan broj zastupnika
Dražen Barišić
 Goran Mehkek/Cropix

“Po kratkom postupku isključio me iz sjednice da ne bih rekao informaciju koja je ključna za hrvatsku javnost: u Sabor je stigao zahtjev za skidanjem imuniteta jednom HDZ-ovu i jednom SDP-ovu zastupniku. S obzirom na to da se radi o zastupniku, a znamo da HDZ ima 76 ruku, mislim da je situacija jako gusta.

Ja bi se usudio reći da od danas HDZ više nema većinu. Jer sada kada krene postupak, mislim da bi Barišić mogao, ako je nešto skrivio, završiti tamo gdje mu je mjesto”, ustvrdio je Hrvoje Zekanović iz Hrasta koji je sugerirao da se HDZ-u ruši tanka većina bez koje ne može donositi odluke u Saboru.

Rizik je od toga postojao zato što je DORH za HDZ-ovog zastupnika i gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića tražio lišavanje slobode. Tu informaciju potvrdio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics: prvotnoj najavi o skidanju imuniteta pridodan je i zahtjev za davanjem odobrenja da se Barišića liši slobode.

Kad se radi samo o skidanju imuniteta, zastupnik je i dalje slobodna osoba koja može dolaziti na posao u Sabor. U slučaju odlaska u istražni zatvor, što sad čeka Barišića, situacija za njega i HDZ je gora. Mandat koji je osvojen izravno na izborima je neotuđiv. Formalno, s odlaskom Barišića u istražni zatvor, vladajuća većina gubi dovoljan broj zastupnika.

Međutim, od toga na kraju neće biti ništa.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je za RTL da je Barišić podnio zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mitovanje.

- HDZ će na stranačkim tijelima odrediti zamjenskog zastupnika s liste za VI. izbornu jedinicu. Parlamentarna većina je stabilna. Nastavit ćemo se boriti protiv korupcije, kao i do sada. Kao političar i kao čovjek, razmišljam, postupam i vodim se načelom presumpcije nevinosti - kazao je Bačić.

Na pitanje zašto na listi završe osobe koje imaju problema s USKOK-om, Bačić je kazao da zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću nije povezan s današnjim istragama i radnjama koje provodi DORH.

- On je izabrani gradonačelnik Požege. Znali smo da je istraga otvorena, ali optužnica nije bila podignuta. Predložila ga je njegova organizacija za kandidata u Sabor. Vodeći se načelom presumpcije nevinosti, nakon što je predložen, mi smo se usuglasili na razini Predsjedništva o njegovoj kandidaturi. Potvrda optužnice stigla je nakon izbora, polovicom srpnja - kazao je Bačić.

S obzirom na to da se u aferi spominju se ljudi iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, Bačić tvrdi da kazneno djelo, korupcija i kriminal nije stranački obojen te da se veže uz pojedince.

- Nikoga ne optužujem od kolega, ali želim reći da kazneno djelo ima ime i prezime. Bilo kakvo kazneno djelo da se dogodi, a da ga je počinio netko iz HDZ-a, odbijam da ima ikakve veze s HDZ-om ili drugom političkom strankom. Vidite da su neki iz SDP-a i HNS-a, možda i neke druge stranke. Ne bih generalizirao već vezao djelo uz osobu imenom i prezimenom - kazao je Bačić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:55