SJEDNICA UŽIVO

Skinut imunitet Barišiću i Grgiću, USKOK traži istražni zatvor za zastupnike HDZ-a i SDP-a

Također, jednoglasno je odobren i zahtjev DORH-a za odobrenje o lišenju slobode i određivanju istražnog zatvora Barišiću i Grgiću
 Cropix

Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je odlučivalo o zahtjevima za odobrenjem pokretanja kaznenog postupka protiv zastupnika Dražena Barišića i Vinka Grgića.

- Temeljem saznanja predložili smo dnevni red s jednom točkom koja se zvala "Rasprava o davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića i Grgića".

Od 13 sati naovamo, Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimilo je prijedlog DORH-a da na današnju sjednicu uvrstimo još jednu točku koja se odnosi na pokretanje postupka protiv zastupnika Darka Puljašića, a 20 minuta prije sjednice smo zaprimili od DORH-a zahtjev da se za Barišića i Grgića traže odobrenje za lišenje slobode i odrađivanje istražnog zatvora - rečeno je na sjednici Povjerenstva.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na sjednici je kazalo da se ne ulazi u meritum kaznenih djela jer je njihova nadležnost da se odlučuje je li zahtjev osnovan ili nije.

Povjerenstvo je nakon toga dalo odobrenje za pokretanje postupka protiv Barišića i Grgića jer je zahtjev podnio DORH.

- Pretpostavljam da ćemo svi biti za skidanje imuniteta jer je to uobičajena praksa, ali moram istaknuti jednu činjenicu da ovo nije izdvojen slučaj, nego je postala nažalost praksa nakon Josipe Rimac.

Sad imamo drugu trakavicu, radi se opet o članovima HDZ-a ali i da se radi o članu druge najveće oporbene stranke, SDP-a. Ovo nije izoliran slučaj nego se radi o ustaljenoj praksi. Zanima me kako će Andrej Plenković reagirati na ovo, hoće li kao Poncije Pilat oprati ruke ili će prihvatiti odgovornost - kazao je Hrvoje Zekanović.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučilo o odobravanju pokretanja postupka protiv Barišića i Grgića.

Također, jednoglasno je odobren i zahtjev DORH-a za odobrenje o lišenju slobode i određivanju istražnog zatvora Barišiću i Grgiću.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je glasalo i za odobrenje za pokretanje postupka protiv HDZ-ovog Darka Puljašića zbog kaznenog djela krivotvorenja poslovne isprave.

- Čovjek s optužnicom koja je i potvrđena je bio kandidiran za Sabor i to je žalosno. Onaj ko ga je delegirao i postavio mora snositi političku odgovornost - kazao je Zekanović.

Podsjetimo, u aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba, a među njima su i saborski zastupnici Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (SDP).

HDZ-ov Darko Puljašić ima na snazi potvrđenu optužnicu tužiteljstva od 15. srpnja ove godine. Protiv Puljašića istragu je počela još u studenom 2018. godine. Riječ je o nelogičnostima s projektom dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi vrijednim ukupno 12,7 milijuna kuna.

Ubrzo je otkriveno da je Grad za početak realizacije projekta uzeo novac Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Učinjeno je to, sumnja se, na osnovi ugovora što ga je Puljašić krivotvorio. Nakon potvrđivanja optužnice krenut će i sudski postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:06