MINISTAR UZDRMAN AFERAMA

JE LI MARIĆEVA OSTAVKA DOISTA BILA IZNENAĐENJE ZA PLENKOVIĆA 'Mjesto i način nisu bili uobičajeni, ali njih dvojica su sve dogovorili prije par dana'

 
 CROPIX

Goran Marić podnio je u ponedjeljak neopozivu pisanu ostavku premijeru Andreju Plenkoviću i objavio to na konferenciji za novinare nešto poslije 12 sati u Novom Vinodolskom nakon što je potpisao posljednji ugovor o darovanju nekretnine kao ministar državne imovine.

Marić je, kako doznajemo, prelomio o ostavci još u subotu kada se sastao s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima, prije negoli je predsjednik Vlade otišao u Dalmaciju na službeni put. Tada mu je navodno rekao, prenose nam dobro upućeni izvori, kako i sam teško podnosi medijski pritisak, posebno jer se u afere upletala i njegova obitelj, te da će sam podnijeti ostavku. Premijer se s njim složio i dogovorili su da sam podnese ostavku.

Koordinirano

- Pritisak je ogroman, ja to ne mogu izdržati i podnijet ću neopozivu ostavku - navodno je rekao premijeru koji je to i prihvatio.

Naše informacije neslužbeno potvrđuju i izvori bliski premijeru. Kažu kako je ostavka rezultat razgovora otprije nekoliko dana te da je sve bilo koordinirano.

- Oni su se složili da stvari nisu dobre i da je ovo najbolje rješenje, a ostavka je bila sljedeći korak nakon tog razgovora - kaže naš sugovornik.

Pojašnjava kako se sve to dogodilo u Novom Vinodolskom jer je Marićev put bio prije planiran.

Ostavku je, kaže, u pisanom obliku premijeru podnio u ponedjeljak ujutro.

U ostavci je napisao kako Ministarstvo državne imovine, od samog utemeljenja, niti jednog dana nije radilo u mirnim i nesmetanim okolnostima.

“Radio sam pod gotovo programiranim pritiskom i okolnostima u kojima se poticala i prešutno odobravala stalna dvojba o organizacijskoj utemeljenosti Ministarstva i uspostavljanju potrebne regulativnosti statusa državne imovine”, navodi Marić u ostavci.

Atmosfera linča

Također, piše kako je jednako tako nepojmljiva i neprihvatljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je “medijska orkestracija i stvaranje atmosfere linča prioritetnije od mirnog i razumnog uvida u vrijednost, domet i učinke državne imovine” u političkom, gospodarskom i društvenom prostoru Hrvatske.

Pritom je, dodaje Marić, neshvatljivo da je ozbiljan rad i procesi oživljavanja desetljećima zapuštene i otete državne imovine postao nebitan pred ciljanim rušiteljskim i dirigiranim medijskim pritiskom.

“Uz svijest o veličini, značaju i dragocjenosti državne imovine, ali i spoznaju o nametnutim okolnostima, nisam u stanju pristati i izdržati neviđeni medijski i javni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelji učinilo je sve druge razloge moje ostavke nebitnim”, napisao je Marić.

S konferencije u Novom Vinodolskom poručio je kako podnosi ostavku “u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine” i njega kao ministra.

- Radio sam pod strašnim pritiskom, postao sam meta. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj - rekao je Marić te dodao kako više nije dostupan jer je već vratio mobitel Ministarstvu, a poslao je i zahtjev za aktiviranje saborskog mandata.

Ono što nam kažu sugovornici jest da se Ministarstvo državne imovine neće ugasiti, nego će se tražiti novi ministar. Kao moguća zamjena spominje se sadašnji državni tajnik Krunoslav Katičić, koji je i prijatelj premijera, no to nije sigurno jer se tako spekuliralo i s Darkom Nekićem kao budućim ministrom uprave, pa se to nije dogodilo.

Mesićeva rezidencija

Nekretninske afere ministra državne imovine zbog kojih je podnio ostavku počele su se gomilati nakon što je Globus prvi još krajem travnja objavio da Marić u svom vlasništvu ima ljetnikovac u Živogošću vrijedan 3,7 milijuna kuna, koji je u imovinskoj kartici procijenio na tek 850.000 kuna, a kupio ga je od prijatelja Zvonka Šarića koji je pobijedio na natječaju za prodaju bivše Mesićeve rezidencije u Grškovićevoj ulici u Zagrebu.

Marićeva ostavka stoga je bila očekivana, jedino je način i mjesto na koji je to napravio bilo iznenađenje jer se takve odluke obično objavljuju na konferencijama za novinare u Banskim dvorima ili u stranci, kako je to napravio Lovro Kuščević.

O Marićevoj ostavci priča se već nekoliko dana, a i Jutarnji list o tome je pisao prije četiri dana. Bilo je samo pitanje vremena i načina na koji će se to dogoditi.

Veza s Crkvom

Mariću je ovo, podsjetimo, druga ostavka u mandatu ministra, ali ovaj put je neopoziva. Naime, Marić je na posljednjim izborima ušao u Sabor dobivši 15.806 preferencijalnih glasova te je time bio četvrti u HDZ-u po broju osvojenih preferencija, iza Plenkovića, Krstičevića i Zdravka Marića.

Marić je u Saboru, nakon što je izabran, bio samo pet dana jer ga je Plenković pozvao u Vladu da bude ministar bez portfelja. Međutim, Marić je inzistirao da se za njega osnuje novo ministarstvo, a tada je bio i napisao ostavku ako ne dođe do formiranja Ministarstva državne imovine koje je nastalo iz nekadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Plenković je pristao na to, a nikada do kraja nije bilo razjašnjeno po kojoj je liniji Marić došao u Vladu, budući da nikada nije bio blizak Plenkoviću. Kuloari su pričali da je ministar postao, uz velik broj preferencijalnih glasova, i zbog jakih veza s Katoličkom crkvom i jakom bazom u Sisačko-moslavačkoj županiji. No, nije tajna da Plenković i Marić nikada nisu “kliknuli” i da je premijeru bilo najlakše riješiti se ministra s kojim nije blizak.

Na meti USKOK-a kupnja kuće, apartmana i obnova za Crkvu

Niz medijskih napisa o nekretninama Gorana Marića te poslovnim transakcijama u kojima su sudjelovali i on osobno i članovi njegove obitelji ponukao je USKOK da se uključi u cijeli slučaj.

S obzirom na to da se Mariću imputirao ne samo sukob interesa, nego i mogući ulazak u sferu kaznene odgovornosti, USKOK je naložio provođenje izvida kako bi se ustanovilo ima li u Marićevim postupcima elemenata kaznenog djela, poput zloporabe položaja, trgovanja utjecajem, nezakonitog pogodovanja i slično, ili je sve bilo u skladu sa zakonom. U suradnji s policijom, Poreznom upravom i drugim državnim tijelima već tjednima se prikupljaju dokumenti i svi dostupni podaci o suspektnim Marićevim poslovima. Istražuje se njegov odnos sa Zvonkom Šarićem, počevši od kupoprodaje apartmana u Turnju i Biogradu, preko otkupa vikendice u Živogošću do prepuštanja Šariću njihove obiteljske tvrtke Scientia bez ikakve naknade.

Zatražena je i kompletna dokumentacija vezana uz obnovu franjevačkog Studentskog doma u Zagrebu, povezanu s prodajom stana u Zvonimirovoj ulici tvrtki Marićeva sina. U USKOK-u su, kako neslužbeno doznajemo, odlučili provjeriti i pod kojim je okolnostima ministar Goran Marić u svibnju ove godine odobrio prodaju nešto više od 13 tisuća metara četvornih zemljišta u zoni građenja uz more kod Dubrovnika tvrtkama svoga nekadašnjeg šefa Željka Udovičića, koji nije bio samo nekadašnji Marićev poslodavac, nego je u sastavu njegove poslovne grupacije i tvrtka u čijem stanu u Veslačkoj ulici u Zagrebu u najmu živi Marićev sin. (Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:56