LISTA 'OTPISANIH' HDZ-OVACA

Je li premijerka dovoljno jaka da ih smijeni?

Premijerka još ne govori o imenima u rekonstrukciji Vlade. Reći ću kad se vratim, poručila je
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ne osjećam se prozvanim, trenutno sam koncentriran na mnoge važnije poslove - tako je jučer reagirao potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker na napise da je i njegovo ime na listi otpisanih, odnosno onih čiji su dani u Banskim dvorima odbrojani. Šuker je bio jedini ministar koji je jučer otvoreno rekao kako ne vjeruje da se najave njegove šefice Jadranke Kosor o promjenama u sastavu Vlade odnose na njega. Šuker, dakle, vjeruje da je njegova pozicija u Vladi sigurna. On se zajedno sa svojim stranačkim kolegama Božidarom Kalmetom, Branko Vukelićem i Marinom Matulović-Dropulić našao među onima čiji se odlazak iz Vlade spominje kao najizgledniji.

Različite pozicije

Ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nije toliko sigurno poput Šukera govorio o svojoj sudbini u Vladi. Jučer je samo poručio kako je sve rekao dan ranije, kada je izjavio da premijerka ima pravo birati svoje suradnike i ministre. No, da li Kalmeta to zaista i misli? Podsjetimo, njegovu smjenu premijerka je cijeloj javnosti najavila prije nešto manje od godinu dana, u prosincu 2009., nakon nesreće putničkog vlaka u Zagrebu. Samo dan kasnije sve je zaboravila.

Još tada pojavila su se objašnjenja koja se čuju i danas: Kalmeta je prejak i ne može ga nitko maknuti ako on to sam ne želi. I to najbolje potvrđuje kako Jadranki Kosor ozbiljnu rekonstrukciju Vlade ne bi bilo nimalo lako provesti.

Iako je spomenutih četvero ministara ozbiljno “ranjeno” mnogim aferama, posebno Kalmeta, i javnost bi odlazak bilo koga od njih dočekala s odobravanjem, njihove su pozicije sasvim različite.

Kalmeta, primjerice, kontrolira najjaču HDZ-ovu bazu od Like do Zadra. Na prošlim izborima bio je uz Ivu Sanadera najjači HDZ-ov izborni adut. Ulaganjem državnog novca u Zadar od toga je grada napravio velegrad, bez njegova se odobrenja ne može dobiti posao ni u jednoj instituciji u nadležnosti Grada i Županije... U stranci ima mnoge poklonike, na čelu sa svojim kumom Vladimirom Šeksom.

Veza s građevinskim lobijem

Ministar Šuker na terenu u svojoj izbornoj jedinici stoji lošije od Kalmete, ali zato je u stranci potpredsjednik, a i sama J. Kosor postavila ga je za svoju desnu ruku u Vladi. Marina Matulović-Dropulić nije potpredsjednica stranke, ali već godinama uspješno pliva u samom vrhu i stranke i Vlade. Osim toga, njezinu povezanost s građevinskim lobijem ne treba zanemariti.

Ništa o imenima

Najslabija karika je vjerojatno Branko Vukelić. Ministar za kojeg se može reći kako su ga afere obilježile više od njegova rada, pokušava održati vezu sa svojom stranačkom bazom u Karlovcu jer im gradi mostove, uređuje igrališta... No, s druge strane, oni koji ga poznaju kažu kako njemu odlazak iz Vlade ne bi teško pao, niti bi se tome protivio.

Jadranka Kosor, međutim, ni u ovim posljednjim najavama o rekonstrukciji Vlade ne govori o imenima. Iz Amerike tek poručuje: O svemu ću govoriti kada se vratim u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:58