POTPUNO NOVE OKOLNOSTI

JE LI TO NAJBOLJE RJEŠENJE? Najbrži izlaz iz krize vlasti raspuštanjem Hrvatskoga sabora

Saborski zastupnici tijekom glasovanja
 Damjan Tadić / EPH

Danas počinje teći rok od 30 dana u kojem se Sabor mora izjasniti o zahtjevu 42 zastupnika Domoljubne koalicije za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Prema Ustavu, Sabor ne može raspravljati i glasovati o povjerenju premijeru prije isteka roka od sedam dana u kojem se Vlada mora očitovati o zahtjevu za opoziv.

Saborski Poslovnik, za razliku od Ustava, navodi rok od osam dana u kojem se Vlada mora očitovati o zahtjevu za opoziv.

Najraniji rok u kojemu Sabor može glasovati o smjeni premijera je četvrtak 16. lipnja, dva dana prije isteka krajnjeg roka u kojem se Sabor trebao očitovati o SDP-ovu zahtjevu za smjenu Tomislava Karamarka iz Vlade.

Što će se dogoditi ako premijer Orešković na neki način izbjegne izjašnjavanje Vlade o zahtjevu za njegovu smjenu, pitali smo pravne stručnjake. Vedran Đulabić, docent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, vjeruje da će se Vlada ipak očitovati o zahtjevu za opoziv, ali ako se i ne očituje, to neće spriječiti Sabor da se izjasni o predloženoj smjeni premijera.

- Bitno je da Sabor da Vladi mogućnost da se očituje, a ako Vlada tu mogućnost ne iskoristi, Sabor i u tom slučaju može pristupiti raspravi i izjašnjavanju. Sabor je nadređen Vladi i Vlada proizlazi iz Sabora - tvrdi Đulabić.

Ako najmanje 76 zastupnika glasa za Oreškovićev opoziv, pada cijela Vlada. U tom slučaju Ustav predviđa rok od 30 dana u kojemu se pokušava formirati nova Vlada. Ako novi mandatar ne uspije u tom roku dobiti 76 saborskih ruku, predsjednik Sabora Željko Reiner obavijestit će o tome predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i ona je, prema Ustavu, odmah nakon primitka te obavijesti dužna raspisati nove izbore.

Državu nakon raspuštanja Sabora vodi dotadašnja Vlada čiji je mandat istekao i koja se do održavanja novih parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade naziva tehnička Vlada. Međutim, u situaciji u kojoj se Hrvatska našla otvara se pitanje koja je to tehnička Vlada koja će do izbora i formiranja nove Vlade voditi zemlju. Za politologa Nenada Zakošeka oko tog pitanja nema dvojbi. Odgovor, tvrdi on, leži u članku 7 Zakona o Vladi u kojemu stoji: "Ako Hrvatski sabor prihvati ostavku premijera, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade". Hrvatsku bi, prema njegovu mišljenju, do formiranja nove Vlade vodio Tihomir Orešković sa sadašnjim ministrima. Međutim, ustavni pravnik sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Đorđe Gardašević je oprezniji. - Suočeni smo s okolnostima koje nismo imali nikada dosad. Mogli bismo doći u situaciju da državu nastavi voditi Vlada kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje. Ni Ustav, ni Zakon o Vladi ne propisuju točno što činiti u ovakvoj situaciji - ističe Gardašević.

Najbrži izlazak iz krize bio bi samoraspuštanje Sabora. Ako najmanje 76 zastupnika donese odluku da se Sabor raspusti, predsjednica je obavezna raspisati nove izbore. Međutim, Nenad Zakošek tvrdi: - Ako Zoran Milanović ozbiljno misli da ovu situaciju treba prekinuti odlukom o samoraspuštanju Sabora i što skorijim izborima već u srpnju, već bi morao prikupljati većinu od 76 ruku potrebnih za to. Umjesto toga, on poručuje da će podržati zahtjev Domoljubne koalicije za Oreškovićevu smjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:52