ODLAZE DVA - DOLAZI JEDAN

Još jedan akcijski plan ove Vlade: Više od 2.600 ljudi morat će otići iz državne uprave

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas usvojila Akcijski plan za uklanjanje prepreka s kojima se suočavaju ulagači koji žele investirati u Hrvatsku.

Akcijski plan se temelji na nalazima povjerenstva, koje je proteklih mjeseci analiziralo prepreke stranim ulaganjima, a u čijem su sastavu bili predstavnici svih ministarstava, ali i HGK, HUP-a. Ipak, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač, najveći izvor informacija Vladi su bila trgovačka predstavništva drugih zemalja u Hrvatskoj, koja već godinama upozoravaju na konkretne prepreke s kojima se suočavaju njihovi investitori.

Kao jedna od najčešće spominjanih prepreka obično se ističe prevelik i neučinkovit birokratski aparat, pa su Banski dvori danas usvojili kriterije za smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi. Taj će se cilj postići odlaskom dvaju zaposlenika, na čije će mjesto doći jedan novi zaposlenik.

Kako tvrdi Davorin Mlakar, ministar uprave, u državnoj je upravi zaposleno 52.656 ljudi, od čega je čak 5.890 službenika na rukovodećim pozicijama. Državna bi uprava trebala ostati bez pet posto ljudi, ili njih 2.630. Dijela viška zaposlenih Vlada se očito misli riješiti i umirovljenjima - uvjete za odlazak u punu mirovinu u ovoj godini ispunjava 736 državnih službenika, a uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu, tvrdi Mlakar, njih preko 1.700.

Racionalizaciju broja zaposlenih u državnoj upravi podržao je i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, koji je, međutim, upozorio da tom procesu ne bi trebalo pridavati konotacije antibirokratske ili kulturne revolucije.

Donošenje ovih odluka za premijerku Jadranku Kosor dokaz je da Vlada nastavlja s provedbom mjera iz Programa gospodarskog oporavka.

U sklopu provedbe programa, Vlada je danas analizirala i postupanja gradova i općina u sprečavanju nelegalne gradnje.

U Hrvatskoj je, tvrdi ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić, još uvijek oko 25.000 bespravno izgrađenih objekata, koje bi najbolje bilo legalizirati, na način na koji je to ulinila istarska općina Marčana, u kojoj je 1.350 bespravno sagrađenih objekata, a koji su sada, sukladno novom prostornom planu općine, u postupku legalizacije.

Inače, od 556 gradova i općina u Hrvatskoj, jedino općine Raša, Podbablje i Zagvozd još nisu donijele prostorne planove, pa ih je ministrica pozvala da to što prije učine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:26