NEZAKONITA SMJENA

JOŠ JEDAN SUDSKI PORAZ SISAČKE GRADONAČELNICE Nepravomoćnom presudom poništena odluka o smjeni ravnatelja gradske ustanove

Kristina Ikić Baniček
 Marko Todorov / Hanza Media

Još jedan radni spor izgubio je grad Sisak, odnosno gradska ustanova, zbog nezakonitog otkaza ili smjene.

Nakon što je lani sud pravomoćno presudio da je dvoje djelatnika gradske tvrtke Sisak-projekti nezakonito dobilo otkaz, te su Ksenija Vrebac i Darko Weiss vraćeni na posao (u međuvremenu su ponovo dobili otkaze u istoj tvrtki koja je poslana u stečaj kako bi se, prema tvrdnjama bivših djelatnika te tvrtke izbjeglo plaćanje zaostalih plaća radnicima koji su nezakonito optpušteni), ponovo neugodna presuda za gradsku vlast i gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček.

Naime, krajem prošle godine Općinski sud u Velikoj Gorici donio je nepravomoćnu presudu, kojom se Siščanin Davor Čobanov, bivši direktor gradske ustanove Športsko-rekreacijski centar (ŠRC), koji je odlukom gradonačelnice smijenjen 30. ožujka 2015. godine, mora vratiti na radno mjesto ravnatelja ove ustanove u vlasništvu Grada Siska. Uz to, Športsko rekreacijski centar (ŠRC) mora Čobanovu isplatiti 175.256,12 kuna, s kamatama, te podmiriti nekoliko desetaka tisuća kuna troškova sudskog postupka i njegova odvjetnika. Presuđeno je da se poništava odluka o razrješenju Čobanova s mjesta ravnatelja ŠRC-a, te se nalaže tuženiku gradu Sisku da tužitelja vrati na radno mjesto ravnatelja.

U obrazloženju presude koju je potpisala sutkinja Ivanka Ropuš, istaknuto je kako je sud utvrdio da je u slučaju razrješenja Čobanova "donesena politički motivirana odluka Upravnog vijeća o razrješenju ravnatelja-tužitelja“. Do toga zaključka sud je došao saslušanjem svjedoka, djelatnika ŠRC-a, dok je provedeno financijsko vještačenje pokazalo kako nije bilo nesavjesnog rada bivšeg ravnatelja, a što mu je navedeno u odluci o razrješenju s mjesta ravnatelja.

Nakon što je razriješen s mjesta ravnatelja, Davor Čobanov, pravnik po struci, ostao je raditi na ŠRC-u kao pravnik, gdje je i bio u radnom odnosu sve donedavno, pa se dosuđenih 175.256 kuna odnosi na razliku iznosa plaće pravnika i ravnatelja do redovnog isteka njegova mandata koji je trebao biti krajem 2017. godine.

Sada je sud, pod prijetnjom ovrhe naložio i da se Čobanov vrati na mjesto ravnatelja, pa tako ŠRC-a potencijalno nakon pravomoćnosti presude može imati dva ravnatelja: Čobanova kojeg je na to mjesto vratio sud i sadašnjega Maria Stipkova kojeg je postavila gradska vlast.

Čobanov je na mjesto ravnatelja ŠRC-a došao nakon što je vlast preuzela SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, a smijenjen je 30. ožujka 2015. godine. Nakon njega na mjesto ravnatelja dolazi Saša Petak, član HSP-a, koalicijskog partnera u prvom mandatu gradonačelnice, a koji je u kvoti HSP-a bio član Upravnog odbora ŠRC-a koji je Čobanova smijenio "zbog neizvršavanja odredbi vlasnika ustanove, Grada Siska“ i drugoga.

Nakon što je prekinuta suradnja HSP-a i SDP-a u gradskoj vlasti i Saša Petek prestao je biti ravnatelj, na koje mjesto je imenovan Mario Stipkov. Kako doznajemo, Športsko-rekreacijski centar, odnosno grad Sisak će se žaliti na presudu Općinskog suda u Velikoj Gorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:53