KULTURNI SKANDAL

SISAK DELOŽIRA OGRANAK MATICE HRVATSKE 'Nezamislivo je da nas bacaju na cestu, to je osveta gradonačelnice'

 HANZA MEDIA

- Nezamislivo je da bilo koji grad baca na cestu ogranak Matice hrvatske. Oni objavljuju jedan od najboljih književnih časopisa u Hrvatskoj. Nezamislivo mi je ovo. Grad mora naći mogućnost da povuče tu odluku, a mi ćemo napraviti sve što možemo da se to dogodi - istaknuo je Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske, nakon što je njihov sisački ogranak, odlukom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, ostao bez prostora u kojem je već više od 25 godina.

Naime, sisački su matičari u poštanskom sandučiću našli odluku o raskidu ugovora o korištenju poslovnog prostora, koju je potpisala gradonačelnica. “Ugovor prestaje važiti u roku od 15 dana od primitka ove odluke”, stoji u odluci koja je potpisana još 18. prosinca lani.

Javni natječaj

- Uspostavili smo kontakt s ogrankom. Ima tu raznoraznih problema, ali pokušat ćemo zajednički riješiti problem. Oni su samostalna jedinica, koja konstruira svoj način života i rješava svoje programske, prostorne i kadrovske probleme. To ćemo poštovati, ali ćemo pomoći - rekao je Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske. Ugovor o najmu prostora gradske vlasti raskidaju jer, kako je obrazloženo, “Grad Sisak kao vlasnik prostora treba prostor za druge potrebe”. Koje potrebe - nismo uspjeli doznati jer iz Grada, od gradonačelnice i nadležnih službi, nismo dobili odgovore na naše pisane upite. U dopisu koji je Grad Sisak uputio Matici hrvatskoj stoji da će biti raspisan javni natječaj za davanje gradskih prostora na privremeno korištenje te ih Grad Sisak poziva “ukoliko su zainteresirani za neki od oglašenih prostora, da za isti podnesu svoju prijavu”.

“Čista osveta”

Matičari su ogorčeni. Tvrde da je ovdje riječ o čistoj osveti, odmazdi gradonačelnice koja je u ratu s vodstvom sisačkog ogranka Matice hrvatske, ali i s programom te kulturne institucije. U Matici se pitaju radi li se ovdje o novom progonu poput onoga 1971. godine. Tako je Siščanin Miljenko Žamarija u lokalnom tjedniku Novi sisački tjednik napisao kako bi gradonačelnica trebala javno odgovoriti na pitanje zašto joj smeta Matica hrvatska. “Jesu li problem ljudi koji vode Maticu ili programi koje Matica vodi ili je nešto treće?”, piše Žamarija, bivši gradski, a sada županijski vijećnik. Đurđica Vuković, dopredsjednica Matice hrvatske Sisak i glavna urednica časopisa Riječi, odgovorila nam je kako joj nije jasno zašto gradonačelnica tako reagira. “Poslati odluku o raskidu korištenja poslovnog prostora bez pravnog lijeka i bez obrazloženja nedopustivo je ponašanje u demokratskom društvu. Odluka je izazvala zgražanje, revolt, ali i tugu. Ove godine proslavit ćemo veliku obljetnicu - 50 godina od izlaženja prvog broja časopisa Riječi. Umjesto čestitke i potpore, dobili smo izgon na ulicu”, ističe Vuković.

Odgoda

Nije zgorega spomenuti da je sisački ogranak Matice hrvatske objavio oko 80 knjiga, od toga dvadesetak knjiga prvijenaca mladih sisačkih autora. Matica izdaje časopis Riječi, a već 23 godine organizira i Kvirinove poetske susrete koji stoje ravnopravno uz Goranovo proljeće, najveću pjesničku manifestaciju u Hrvatskoj. “Kome smetaju te aktivnosti i zašto?! Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na Maticu, ukinula je njezino djelovanje, pozatvarala njezine prvake i članove proglasivši ih neprijateljem vlasti i države. U vlažnim bunkerima završile su mnoge knjige kojima je nakladnik bila Matica... Zar će se i sad naše knjige razbacati po sisačkim ulicama i vlažnim podrumima?!” pita Đurđica Vuković. Iz Matice su odlučili da će zatražiti primanje kod gradonačelnice i pojašnjenje odluke o izgonu, kao i odgodu izvršenja iseljenja sve dok ne dobiju drugi prostor, doznajemo od Jelene Folnović, predsjednice ogranka. Ona ističe da do daljnjeg neće izaći iz prostora te da dosad nisu dobili nikakav odgovor iz Grada o tome hoće li ih gradonačelnica primiti. “Čekat ćemo odgovor još nekoliko dana, a ako ne uspijemo spor riješiti u našem gradu, dići ćemo slučaj na državnu razinu”, najavila je Jelena Folnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08