STEPINČEVO

Josip Bozanić: Političari i biznismeni, ugledajte se na Stepinca

Zagreb, 100210.U Zagrebackoj katedrali odrzana je misa u povodu 50. obljetnice smrti kardinala Alojzija Stepinca, a predvodio ju je kardinal Josip Bozanic, zagrebacki nadbiskup.Foto: Milivoj Keber / CROPIX
 Milivoj Keber / CROPIX

ZAGREB - Pola je stoljeća proteklo od svete smrti blaženog Alojzija Stepinca i pola je stoljeća rasta plodova koji su dali da preživimo i kada se činilo da je pustinja previše snažna i da je nada ugušena - rekao je, među ostalim, nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić u svojoj sinoćnjoj homiliji na svečanoj misi kojom je obilježeno Stepinčevo u zagrebačkoj katedrali.

Zagrebački se kardinal referirao na čitanje iz Ivanovog evanđelja koje govori “o pšenišnom zrnu koje mora umrijeti da bi dalo ploda” i koje je očito izabrano s jasnom referencom na mučeničku smrt zagrebačkog kardinala prije točno 50 godina u Krašiću. Zagrebačka je prvostolnica, kao i uvijek na blagdan blaženika, bila prepuna vjernika, a neki od njih su nosili i natpis “Stepinac svetac”.

- Postoje vrijednosti od kojih se ne može odstupiti, jer se ne može zanijekati istina. Blaženi Kardinal je to znao i upravo zbog toga nije dopuštao da se umnaža mržnja. Prihvatio je patnju koja ga je pročistila; ali ne samo njega, nego i vjernike kojima je bio pastir - rekao je Bozanić koji je predvodio misu u koncelebraciji sa zborom hrvatskih biskupa.

Protiv blaženog Stepinca, poručio je kardinal Bozanić, “dizali su se sustavi da mu zatru spomen i prikažu ga u lažnome povijesnom svjetlu”, ali on je ostao “sjajan u Istini u kojoj je služio”. Nadbiskup zagrebački pozvao je Crkvu u Hrvatskoj, te hrvatske političare, gospodarstvenike i znanstvenike katoličke vjere da iskoriste primjer blaženika kao smjerokaz u svojem djelovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:15