O SANADEROVOM ISTUPU

Josipović: Jasno je da netko iz Vlade nije govorio istinu o privatizaciji Ine

slaže se da bi premijerka Kosor trebala jasno reći što je znala a što ne o privatizaciji Ine
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je nakon jučerašnjeg svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu jasno da netko iz Vlade nije govorio istinu.

- Slučaj ima i političku i moralnu dimenziju jer je očito da članovi jedne te iste vlade, bivše i sadašnje, koji se preklapaju, o istoj stvari govore dijametralno suprotno - izjavio je hrvatski predsjednik. - Očito je da tu netko ne govori istinu. A apsolutno je važno radi kredibiliteta političara i demokracije u Hrvatskoj da se utvrdi tko govori istinu, a tko ne i tko narod, koji ga je izabrao, ne obavještava o važnim i relevantnim činjenicama na pošten i istinit način - naglasio je Josipović.

Josipović je dodao kako svatko tko ne govori istinu mora snositi posljedice. -Zasigurno, onaj tko glasačima ne govori istinu mora povući konzekvence - poručio je predsjednik.

Predsjednik je objasnio kako je nužno utvrditi okolnosti prodaje Ine. - To je jedno pitanje koje nije samo pitanje saborskog povjerenstva - naglasio je Josipović. Pitanje utvrđivanja istine, kazao je, izlazi iz isključive nadležnosti nekog tijela. - Nešto će utvrdi povjerenstvo, nešto će javnost, mediji, nešto će, ako stvar dođe pred pravosuđe, vjerojatno i pravosuđe - rekao je.

Sanaderovo svjedočenje Josipović smatra zanimljivim. - Mislim da su pitanja bila zanimljiva, a zanimljivi su bili i odgovori - rekao je. No, dodao he da su neka pitanja ostala i dalje otvorena. - Sigurno da ih je ih ostalo i mislim da je ovo tek početak ozbiljnih rasprava.

Na pitanje da li je na svjedočenje Povjerenstvo trebalo pozvati i premijerku Jadranku Kosor odgovorio je: - To je stvar povjerenstva, ono će odlučiti koga treba pozvati.

No, slaže se da bi premijerka Kosor trebala jasno reći što je znala a što ne o privatizaciji Ine. - Apsolutno, svatko na političkoj sceni mora govoriti istinu i izjasniti se o činjenicama. To vrijedi i za mene i za premijerku i svakog drugog saborskog zastupnika. To je opće načelo koje i ovdje mora biti primijenjeno - rekao je predsjednik Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:43