ŽELI NAJBOLJE KADROVE

Josipović nezadovoljan: Vladin popis veleposlanika sličan je listi za HDZ-ov ogranak!

Prijedlozi budućih veleposlanika ponovno su izazvali trzavice na relaciji Pantovčak - Banski dvori jer je predsjednik protiv Vladinih kandidata
Zagreb, 060711.Ured Predsjednika, PantovcakIzjava Predsjednika Ive Josipovica u vezi odluke Ustavnog suda i komentara predsjednice Vlade Jadranke Kosor o politickoj odgovornosti.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Zastupnica HDZ-a i predsjednica HDZ-ove zajednice žena Katarina Zrinska u Zagrebu, Marija Pejčinović Burić, kako doznajemo, među kandidatima je za nove veleposlanike koje su iz Vlade Jadranke Kosor poslali predsjedniku Ivi Josipoviću na usuglašavanje.

Paket sa petnaestak imena 7. srpnja Jadranka Kosor poslala je na Pantovčak - za neke veleposlanike predloženo je da promijene državu u kojoj će obnašati visoku diplomatsku dužnost, a neki bi prvi puta trebali postati veleposlanici pa tako i HDZ-ovka Pejčinović Burić koja je predložena za Pariz.

Tko ide u diplomaciju još nije usuglašeno zbog čega je Kosor prozvala Josipovića.

Imena budućih veleposlanika tako su ponovno izazvala trzavice na relaciji Banski dvori - Pantovčak. Predsjednik je navodno nezadovoljan s nekim kandidatima jer ih smatra HDZ-ovim kadrovima dok premijerka i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković s druge strane optužuju šefa države da politizira odnosno oteže s imenovanjima veleposlanika kako bi se sve odgodilo do nakon izbora.

Proširene biografije

- Predsjednik ništa ne oteže već samo hoće znati kakvi su predloženi kandidati jer oni ne predstavljaju samo Hrvatsku već i njega, te želi da to budu najbolji kadrovi - uzvraćaju iz Ureda predsjednika. Stoga je, kažu nam na Pantovčaku, Josipović zatražio i proširene biografije kandidata, a planira i pozvati na razgovor svakoga od njih.

- Proširene biografije poslali smo mu još u srpnju - tvrde u Ministarstvu vanjskih poslova.

Navodno je Josipović nezadovoljan s dijelom preloženih imena jer smatra da je riječ o političkim kadrovima koje HDZ želi zbrinuti četiri mjeseca prije izbora.

S Pantovčaka se čak čuju i ocjene kako je lista s imenima slična onoj “temeljnog ogranka HDZ-a Črnomerec”. Osim toga upozoravaju da se premijerki Jadranki Kosor tek odjednom počelo žuriti.

Istekao mandat

- Nekim je veleposlanicima mandat istekao i prije godinu i pol, a Vlada je tek prije mjesec i pol poslala prijedloge za njihove nasljednike. A sada odjedom premijerka inzistira na hitnosti pa bi se ljude trebalo zvati na razgovore usred godišnjih - može se čuti u Uredu predsjednika u kojem osim toga podsjećaju da svoj mišljenje o veleposlanicima mora dati i saborski odbor za vanjsku politiku koji se ionako neće sastati prije 15. rujna kada počinje jesensko zasjedanje Sabora.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković odlučno odbacuje optužbe kako su za veleposlanike predložili HDZ-ove kadrove.

Josipović oteže?

- Stojim iza svakog imena kojeg smo predložili. Riječ je o ljudima koji su bili ili jesu veleposlanici ili generalni konzuli ili su u najvećoj mjeri iz sustava ministarstva vanjskih poslova. Kao ministar ću se uvijek zalagati da veleposlanici budu profesionalci i stručnjaci, a ne politička imena - odgovara Jandroković.

- Ako u Uredu predsjednika smatraju da neki kandidat ne odgovara stručnim karakteristikama za veleposlanika to su trebali jasno reći, i o tome smo trebali razgovarati te bi Vlada, ako su njihovi argumenti opravdani, predložila nekog drugog - kaže ministar. Stoga smatra kako je očigledno da Josipović namjerno oteže i kupuje vrijeme do izbora.

Kome je sve istekao mandat

Mandati su istekli veleposlanicima Mirku Bolfeku u Alžiru, Mirku Galiću u Parizu, Borisu Grigiću u Belgiji, Tomislavu Dragičeviću u Italiji, Jakši Muljačiću u Švicarskoj, Ivanu Bandiću u Mađarskoj, Tomislavu Caru u Slovačkoj, Željku Vukosavu u Portugalu, Damiru Kušenu u Finskoj, Željku Kirinčiču u Ukrajini... Neki od njih će i dalje ostati veleposlanici samo u drugim zemljama ili se vratiti na Zrinjevac, dok onima koji su bili na ugovoru poput Galića i Bolfeka završava diplomatska karijera. Veleposlanika trebamo i za Washington budući da je Kolinda Grabar Kitarović otišla u NATO i umjesto nje Vlada je, neslužbeno doznajemo predložila Davora Vidiša, ravnatelja za Eu susjede koji je u MVP-u gotovo 20 godina. Trebao imenovati i veleposlanike u Argentini i Južnoafričkoj republici gdje su ta mjesta upražnjena od lani. ( S.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:19