PREGOVORI

Jutarnji doznaje: Ivo Sanader održavao tajne sastanke s Kaptolom kod Fiolića!

Fiolićevo imanje Sanaderu se učinilo idealnim za raskošne domjenke, priredbe i tajne sastanke

Sredina je 2008., Stjepana Fiolića zove njegov šef Ivo Sanader .

Zahtijeva da ponovno organizira jedan sastanak.

Otkad je Fiolić 2004. godine sagradio jednu halu na svojem imanju u Maloj Mlaki, Sanaderu se to mjesto učinilo kao idealno za domjenke, priredbe i tajne sastanke sa svojim najbližim suradnicima. Organizirao ih je više desetaka puta.

Ovaj put tema razgovora i povod sastanku bili su Obiteljski zakon i Zakon o medicinskoj oplodnji, koji će godinu dana kasnije postati jedan od najrestriktivnijih u Europi. U goste stižu svi članovi Hrvatske biskupske konferencije na čelu s nadbiskupom Josipom Bozanićem i članovi Vlade na čelu sa Sanaderom. Da je taj sastanak održan, najzornije svjedoči fotografija koja je tada nastala. Veličine je otprilike formata A3, a na njoj članovi HBK poziraju s Vladom.

Unuče u naručju

U sredini poziraju Sanader i Bozanić, oko njih ostali članovi HBK i članovi Vlade.

Tu je negdje i Fiolić, koji se na fotografiji smiješi. U naručju drži svoje unuče. Razgovaralo se, tvrde naši dobro obaviješteni sugovornici, o Zakonu o medicinskoj oplodnji. “U Zakon će se uvrstiti odredbe koje će zadovoljiti i Crkvu, koja zauzvrat neće Sanaderovoj Vladi stvarati probleme. Neće ih kritizirati”, objašnjava opći ton sastanka u Maloj Mlaki dobro obaviješten sugovornik. Ove je navode, kao i činjenicu da postoji materijalni dokaz sastanka (spomenuta fotografija), Fiolić ispričao istražiteljima na ispitivanju zbog slučaja Planinska. Osim sastanka, Fiolić je detaljno opisao svoj odnos sa Sanaderom, koji je od njega svako malo zahtijevao da na svojem imanju organizira sastanke.

“Ističem i događaj iz 2008. godine kada sam na Sanaderov zahtjev organizirao jednu priredbu na kojoj su bili svi članovi Biskupske konferencije. Povod te priredbe bili su razgovori oko donošenja novog zakona. Imam i fotografije s te priredbe”, prepričao je Fiolić istražiteljima.

Nije poznato što je točno dogovoreno na tom sastanku i kakav je kompromis postignut, ali iz kasnijih medijskih nastupa lako se može utvrditi sljedeće - Crkva ni izbliza snažno nije kritizirala novi Zakon, kao što je to bio slučaj ove godine, kada je SDP-ova Vlada donijela novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je Crkva nazvala duboko nemoralnim i nehumanim.

Zaključiti se može i sljedeće - odredbe Zakona koji je prihvaćen u srpnju 2009. godine dogovarale su se u tajnosti, iza zatvorenih vrata i u suradnji s Crkvom. U toj raspravi nisu s druge strane imale priliku raspravljati osobe kojih će se Zakon izravno ticati niti udruge koje brane interese tih osoba.

U HBK reagirali su u srpnju 2009., nešto prije nego što će zakon ući u saborsku proceduru.

Milinovićev zakon

“Zakon je neprihvatljiv po više osnova, a najviše zbog heterologne oplodnje (korištenje spolnih stanica treće osobe). Prijedlogom da se spomenuti Zakon donese po hitnom postupku umanjuje se kvaliteta rasprave, a posljedično i kvaliteta zakona. I ovaj put, kao i za većinu zakonskih prijedloga u Hrvatskoj posljednjih godina, na najkraće se svodi vrijeme za kvalitetnu javnu raspravu”, priopćili su tada iz HBK.

Zakon o medicinskoj oplodnji, kasnije nazvan “Milinovićev zakon” prema tadašnjem ministru zdravstva Darku Milinoviću, nije dopuštao zamrzavanje zametaka, oplodnju više od tri jajne stanice, bilo je obvezno prethodno savjetovanje, a medicinskoj oplodnji mogli su pristupiti samo bračni partneri. Kada je Vlada Zorana Milanovića ove godine odlučila mijenjati zakon, dopustiti oplodnju 12 stanica, zamrzavanje zametaka i dopustiti to i izvanbračnim partnerima, Crkva je burno reagirala. Zakon je liberalniji, a Crkvu nitko nije pitao za mišljenje.

Apel biskupa

“Apeliramo na zastupnice i zastupnike, a posebno na one koji se deklariraju kao katolici, da ne opterećuju svoju savjest donošenjem zakona koji je uperen protiv života ”, govorili su u HBK.

Tajni sastanak Sanadera s članovima HBK samo je jedan u nizu sastanaka koje je bivši premijer organizirao na Fiolićevu imanju. Ondje su se dogovarale važne odluke za život cijele zemlje. Prema našim saznanjima u razdoblju od šest godina, sve do 2009. godine, hala u Maloj Mlaci bila je mjesto na kojem je Sanader volio organizirati sastanke sa svojim kolegama.

Svake godine Fiolić ih je organizirao desetak, a ondje su često organizirana i intimna druženja. Na imanje je Sanader često dolazio u društvu supruge Mirjane, a 2005. godine proslavio i Novu godinu. Sanader je doslovno znao zvati Fiolića i narediti mu da pripremi hranu i piće jer dolazi s gostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:05