PRISLUŠKIVANJE USKOK-A OTKRILO

JUTARNJI OTKRIVA POZADINU SKANDALA Policajci, političari i suci surađivali su s mafijom!

Radilo se o prodaji tajnih informacija pripadnicima krim skupina koji su uvijek bili korak ispred policije
 CROPIX

Kumu Vinka Žuljevića Klice, Vladi Rajiću, te Igoru Mlinaru i Rudolfu Krpini, osumnjičenima za trgovanje informacijama o tajnim istragama dobivenima od ranije uhićenih policajaca Marka Svaline i Vjekoslava Drnića, jučer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Uskok sumnja da su među tajnim istragama o kojima su podatke od policajaca Marka Svaline i Vjekoslava Drnića podatke kupovali kum Vinka Žuljevića Klice, Vlado Rajić, te poduzetnici Mlinar i Krpina su i one, kako neslužbeno doznajemo, koje je Uskok vodio protiv “kralja željeza”, Željka Biloša, ali i ona protiv Zorana Pripuza, nekada optuženika u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije, za što je pravomoćno oslobođen. Također, Rajića, Mlinara i Krpinu su zanimali i izvještaji o tajnome nadzoru koje je PNUSKOK provodio nad Stipom Barišićem zvanim Moljac i Draganom Bakovićem zvanim Bambur, obojica iz osječkoga naselja Čepin.

Gospodarski kriminal

Riječ je o dvije osobe koje je tajna policija u svojim analizama vodila kao vođe tzv. čepinskoga klana, no nikada zbog ikakve vrste kriminalnoga udruživanja nisu osuđivani . Baković je,pak, nakon trećega ponovljenoga suđenja nedavno nepravomoćno osuđen na 3 godine i dva mjeseca zatvora zbog premlaćivanja vlasnika osječkoga narodnjačkog kluba “Cocktail bar” Dalibora Brajdića, a Barišić nije kažnjavan. Zbog kojih djela su ove tajne kriminalističke istrage rađene nije bilo moguće doznati, no prema informacijama Jutarnjeg lista radilo se prvenstveno o djelima iz sfere gospodarskoga kriminala.

Prodaja informacija

Tijekom 2012. “na traženje drugih osoba, za točno neutvrđenu naknadu, te u određenim situacijama i bez posebnog traženja” dostavljali su podatke da li se protiv njih ili osoba od njihovog interesa provode kriminalistička istraživanja, da li se i zbog čega te od kada provode posebne dokazne radnje tajnog praćenja i prisluškivanja. Te su podatke dobivali od osumnjičenog policijskog službenika PN USKOK-a Marka Svaline koji je mogao provjeriti tko se i zbog čega našao na meti istražitelja, sažetak je USKOK-ova priopćenja. Kako neslužbeno doznajemo, Uskok sumnja da su Svalina i Drnić za paušal, čiji iznos Uskok do sada još nije definirao, informacije zapravo redovito prodavali posrednicima, ali samo za osobe za koje je postojao interes posrednika.

Dakle nije se radilo samo o individualnim slučajevima prodavanja određenoga podatka nego je postojao stalni otvoreni “kanal” kroz koji bi krim-milje u realnom vremenu znao što trenutno PNUSKOK radi. Prema neslužbenim informacijama, ovo uhićenje samo je dio puno opsežnije akcije koju policija i USKOK provodi. Upravo zbog zabilježenih kontakata s tajno nadziranim osobama, policija je provodila i provjere donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića. Priče da je to napravljeno na nezakonit način, u međuvremenu su otklonili i premijer i predsjednik države. Sada ostaje otvoreno pitanje jesu li spomenuti Buljevićevi kontakti bili benigni, te je li riječ “samo” o neprimjerenoj komunikaciji ili se iza toga krije nešto više. Sve je počelo početkom ove godine, kada je policija u suradnji s tužiteljstvom krenula u tajni nadzor nekolicine osoba za koje su imali indicije da pripadaju kriminalnom miljeu. Mjere su se odnosile i na navodne pripadnike organiziranog kriminala, ali i na osobe koje su se povezivale s raznim malverzacijama.

Čini se da donedavnišef SOA-e Josip Buljević nije jedino zvučno ime koje se našlo na popisu osoba kojima je policija provjeravala telefonske kontakte. U cijeloj aferi pojavljuju se osobe iz svih segmenata društvenog i političkog života, od gradskih “fakina” do bivših i aktualnih državnih dužnosnika, ljudi iz pravosuđa, medija, sporta. Neki od njih i sami su postali predmetom istrage, dok su neki, slično kao Buljević, samo u određenom trenutku kao “gosti” upali u mjere tajnog nadzora.

Curenje podataka

Istraga je, doznajemo iz neslužbenih izvora, počela davati dobre rezultate i širila se na veći krug osoba. Međutim, vrlo brzo istražitelji su shvatili da tajne mjere više nisu tako tajne, jer su upravo nadzirane osobe saznale za njih. No, ovoga puta, umjesto da samo mirno čekaju hoće li netko od sumnjivaca unatoč dobivenom upozorenju ipak napraviti neku pogrešku, istražitelji su odlučili provesti “internu” istragu i pod tajne mjere staviti i ljude iz vlastitih redova. Tako su tijekom ljeta i prikupili podatke na temelju kojih su “pali” Svalina i Drnić. Protiv njih se vodi istraga zbog odavanja četiri tajne akcije. Jedan od njih je vezana uz kupnju ispita na Medicinskom fakultetu, o čemu je Svalina, kako ga se tereti, obavijestio članove obitelji zamjenice Mladena Bajića, Višnje Lončar. .

Utvrđeno je da su posrednici u prenošenju informacija bile osobe koje su se družile sa šarolikim krugom ljudi, da su imali kontakte i s osobama koje se povezuju s krim miljeom, ali i s uglednim osobama iz raznih segmenata društva. Očito su s jedne strane koristili određena poznanstva da bi, možda i bez znanja sugovornika, dolazili do zanimljivih informacija, dok su s druge strane bili spremni i platiti za provjerene podatke o policijskim istragama.

Uvijek korak ispred istraga policije

USKOK je jučer priopćio da se trojicu uhićenih tereti da su se udružili u kriminalnu grupu sa Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem kao i za kaznena djela zloporabe i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, davanja mita te posredovanja u davanju mita. Iako se u priopćenju ne navodi identitet osumnjičenika, USKOK zapravo između redova tvrdi da se radi lo prodaji tajnih informacija pripadanicimaraznih kriminalnih skupina koji su tako uvijek bili korak ispred policije.





Tehničkom pogreškom uz ovaj je članak objavljena fotografija Petra Pripuza. Redakcija Jutarnjeg lista ispričava se zbog nenamjerne pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:31