OSUMNJIČENI PODUZETNIK

SAMO DVA TJEDNA NAKON UHIĆENJA Osječki kralj željeza kupio tvornicu cipela 'Peko'!

 Vlado Kos / CROPIX

Slovenska tvornica obuće Peko bit će prodana osječkoj tvrtki Osimpex čiji je vlasnik osječki kralj željeza Željko Biloš, objavila je slovenska državna komisija za prodaju te poznate slovenske tvrtke. Biloš je prije dva tjedna uhićen u velikoj policijskoj akciji zbog odavanja tajnih podataka. Pušten je isti dan.

Odluku komisije, koja ponudu Osimpexa smatra najboljom, još mora potvrditi slovenska vlada. Biloš je na natječaju za dionice Peka ponudio dva milijuna eura, plus četiri milijuna eura za dokapitalizaciju tvrtke, te se obvezao da će sljedećih pet godina u razvoj tvrtke uložiti 2 milijuna eura, odnosno 400.000 eura godišnje.

Zadržat će radnike

Iako je ponuda Osimpexa za dionice tvrtke bila za milijun eura manja od ponude Blue Rose Rose Fonda registriranog u poreznoj oazi Delaware, članovi komisije zaključili su kako je hrvatska ponuda ukupno puno povoljnija za budućnost tvrtke i njezine radnike.

Naime, u svojoj ponudi Osimpex se obvezao da će od 380 radnika, koliko ih sada radi u tvornici, njih 280 ostati zaposleno sljedećih pet godina, a spomenuti fond nije garantirao zadržavanje radnih mjesta niti se obvezao na ulaganje u tvrtku. Većinski vlasnik Peka danas je Republika Slovenija te državna tvrtka DSU.

Vlasniku Osimpexa Bilošu kupnja Peka novi je iskorak u poslovnom smislu s obzirom na to da se dosad nikad nije bavio proizvodnjom obuće. Nadimak hrvatski kralj željeza Biloš je dobio zbog svog poslovnog carstva koje zasniva na veleprodaji željeza. Nekoliko godina bio je i većinski vlasnik osječkog OLT-a. Vlasnik je i Osječke televizije.

U Osijeku je izgradio najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj, Portanovu, u čiju je gradnju investirao 80 milijuna eura. Iako nije član ni jedne stranke, u medijima ga se svrstava uz Tomislava Karamarka , a blizak je i s nekadašnjim predsjednikom HSP-a Antom Đapićem.

Istraga policije

Nedavno je uhićen zajedno s još četiri osobe u sklopu policijske istrage o curenju povjerljivih podataka iz istraga. Biloša se sumnjiči za davanje mita. Nakon što je ispitan, Biloš je pušten na slobodu. On je zajedno s još nekoliko ljudi iz Osijeka još od prošle godine bio u fokusu ineresa istražitelja koji su istraživali curenje povjerljivih informacija iz policijskih istraga.

Nakon što je postao predmet policijske istrage, Biloš je naglo počeo mijenjati brojeve telefona i uobičajno ponašanje. Biloša se spominjalo i u aferi u kojoj je policija prozvana zbog nezakonitog izlistavanja telefonskih kontakata tadašnjeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Josipa Buljevića, a među osobama s kojima je kontaktirao navodno je bio i Biloš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:28