MINISTARSTVO POPUSTILO

Jutarnji spasio medvjedića: Tomica više neće lutati opasnom šumom!

Medo više neće lutati prometnicama oko naselja Brod na Kupi u Gorskom kotaru, gdje je posljednjih dana viđen kako žica hranu

ZAGREB - Medo Tomica bit će spašen! Mjesecima je bez majke, gladan i uplašen lutao selima Gorskog kotara, a jedinu hranu dobivao je od darežljivih turista. Bez majke, medvjedić bi ubrzo uginuo ili bi ga ubili krivolovci. No, to se, čini se, neće dogoditi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva izvijestilo nas je jučer da će medo ipak biti udomljen u Utočištu za medvjede u Kuterevu, gdje se užurbano privode kraju radovi na njegovoj nastambi. Tako će medo moći konačno prestati lutati prometnicama oko naselja Brod na Kupi u Gorskom kotaru, gdje je posljednjih dana viđen kako turiste žica hranu. Nije jasno kako to da su tek nakon teksta u Jutarnjem nestale birokratske zapreke oko udomljavanja malenog medvjeda.

- Sada je na ministarstvima kulture i regionalnog razvoja da donesu odluku o uklanjanju životinje iz Broda na Kupi, da odluče tko će ga uloviti i otpremiti u Kuterevo - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U navedenim ministarstvima ovih će dana provesti pravnu proceduru kako bi medo što prije stigao u Liku.

U Ministarstvu regionalnog razvoja kažu kako će uspavljivanje i lov medvjeda obaviti članovi interventnog tima. Još uvijek postoji mala mogućnost da Tomica ne ode u Kuterevo, nego da ga premjeste u neko drugo prirodno stanište jer je već “dovoljno odrastao” kažu u tom ministarstvu, no odluka još nije donesena.

Potreban pritisak

- Čim se pojavi javni pritisak, ministarstva reagiraju i odjednom uspiju pronaći zakonsko uporište za rješavanje problema za koji su prije tvrdili da ga ne mogu riješiti - kaže Ladislav Dobroslović iz riječke udruge Animalia. Podsjeća da je takvih situacija bilo i prije, s problematičnim medvjedima koji su se približavali kućama.

- Vlast je uvijek uspijevala pronaći zakonsko uporište za odstrel takvih medvjeda umjesto za njihovo zbrinjavanje u Kuterevu. To je rezultat jakog lovačkog lobija u nadležnim ministarstvima - tvrdi Dobroslović. Druga dobra vijest iz Ministarstva regionalnog razvoja je i najava da će Kuterevo uskoro biti registrirano kao Sklonište za životinje i to za oko mjesec dana.

Sve je spremno

U Hrvatskoj ne postoji ustanova ovlaštena za držanje divljih zvijeri, dok je taj problem uspješno riješen s utočištima za druge životinje, pa i zaštićene vrste, čiji je rad legaliziran. Tom viješću je oduševljen i Ivica Crnković, osnivač i neslužbeni voditelj Kutereva, koji kaže da je sve gotovo spremno za dolazak Tomice.

Volonteri iz Belgije i Njemačke upravo rade na uređenju nastambe za male medvjede na samom ulasku u utočište gdje će Tomica biti dok ne odraste i ne pridruži se drugim, odraslim medvjedima kojih je u Kuterevu trenutno sedam. Doduše, Crnković još ne zna kada će Tomica doći i tko će ga uloviti i dovesti, no to je sada, zahvaljujući angažmanu javnosti, samo tehničko, a ne više birokratsko pitanje. Čini se da je Hrvatskoj bio potreban “slučaj Tomica” kako bi nadležni konačno učinili nešto za spas smeđih medvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:01