NOVA PRAVILA, STARI PROBLEMI

KAKO ĆE PLATITI KAMPANJU Škoro želi prikupljati novac preko weba, Kolinda organizira donatorske večere, a Milanović računa na stranku i donacije

Predsjednički kandidati dužni su voditi evidenciju o primitku donacija i za njih izdavati potvrde. Donator pak, neovisno o kojem se iznosu radi, mora dostaviti pisanu izjavu da se protiv njega ne vodi postupak zbog duga državi
 CROPIX

- Zakon je besmislen i rađen tako da nitko uistinu neovisan ne može doći u poziciju prikupiti puno privatnih donacija i tako konkurirati velikim strankama koje milijune dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna - ocjena je novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koju je dao Mate Mijić, direktor komunikacija predsjedničke kampanje Miroslava Škore.

Zakon je stupio na snagu u ožujku ove godine i regulira financiranje svih izbornih kampanja i referenduma.

Velik interes

Prvi put primijenit će se na izborima za predsjednika Republike. Ukupni iznos koji svaki kandidat smije potrošiti na predizbornu promidžbu ne smije prelaziti osam milijuna kuna. Za financiranje kampanje mora se otvoriti posebni račun, točno se propisuje kako se postupa sa sredstvima koja stignu iz nedopuštenih izvora, s onima koja nisu utrošena, kako se tretiraju sredstva političkih stranaka, koliko smiju donirati fizičke, a koliko pravne osobe, u kojim se rokovima podnose izvješća i sve drugo.

Premda je zakon ove godine stupio na snagu, ne slijedi svjetske trendove pa su tako nemoguća crowdfunding financiranja kampanja. Takvo financiranje, u kojem sudjeluje velik broj ljudi s manjim iznosima, imao je još Barack Obama, a na isti je način sredstva prikupljao Donald Trump. U hrvatskom zakonu postavljen je niz prepreka koje građane odvraćaju od toga. S druge strane, nije dobro regulirano oglašavanje na internetu, posebno društvenim mrežama, koje je i dalje ostalo u sivoj zoni.

Od troje kandidata koji prema svim istraživanjima imaju najveće izglede doći na Pantovčak, dvoje stranačkih (aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i bivši premijer Zoran Milanović) financirat će stranke koje su ih predložile (HDZ i SDP), a drugi će im izvor biti donacije. Crowdfunding kampanje nisu niti planirali.

U stožeru neovisnog kandidata Miroslava Škore kažu da će se kampanja financirati iz Škorinih osobnih sredstava i donacija, dok se o financijskoj potpori političkih stranaka koje su podržale njegovu kandidaturu nije razgovaralo.

Potvrda za donaciju

- Što se donacija tiče, interes je velik, ali je zakonski okvir takav da otežava financiranje neovisnih kandidata. Zbog obveze da u jako kratkom roku svakog pojedinog donatora službeno obavijestimo o primitku donacije, u protivnom primljena sredstva moramo uplatiti u proračun, okrenuli smo se informatičkim rješenjima - kaže Mijić. Dodaje kako su osmislili informatička rješenja, no opet su naišli na prepreku. - Da bi sve bilo po zakonu, klasično kartično ili PayPal plaćanje, kakvo je uobičajeno na internetu, nije moguće. Kad smo prilagodili web stranicu tim zahtjevima, dobili smo obavijest iz DIP-a kako izjava o tome da donator ne duguje ništa državi mora biti vlastoručno potpisana, dakle opet su nas vratili na papire - kaže.

U Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) ukazuju na zakonske odredbe po kojima donacija fizičke osobe za kampanju predsjedničkom kandidatu ne smije prelaziti 30.000 kuna, dok mu pravna osoba može donirati najviše 200.000 kuna. Predsjednički kandidati dužni su voditi evidenciju o primitku donacija i za njih izdavati potvrde.

Obaveze, međutim, ima i donator koji, neovisno o tome kojim će iznosima pomagati svome favoritu, kandidatu mora dostaviti pisanu izjavu da se protiv njega ne vodi postupak dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu, odnosno proračunu jedinice samouprave ili zaposlenicima. - Zakon o financiranju ne propisuje obvezu da se uz navedenu izjavu mora priložiti i potvrda Porezne uprave ili drugog nadležnog tijela - kažu u DIP-u. Donator koji daje više od 5000 kuna s kandidatom mora zasključiti ugovor. - Ugovor se sastavlja u pisanom obliku i ne mora biti ovjeren - kažu u DIP-u.

Četiri grada

- Prema trenutnom zakonodavstvu, nemoguće je pojednostaviti proces doniranja. Trebate zaposliti nekoliko osoba samo da se bave papirologijom. Kod manjih donacija iz inozemstva, zbog troškova slanja potvrde o primitku preporučeno s povratnicom, na kraju ste na gubitku - kaže Mijić.

U stožeru aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kažu da će tijekom kampanje (kao što su i u prošloj) u četiri velika grada - Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci - pripremiti donatorske večere.

- Preostala sredstva za financiranje izborne promidžbe bit će osigurana od strane HDZ-a - izjavio je Zoltan Kabok, glasnogovornik kampanje Grabar-Kitarović. Što se tiče crowdfunding donacija, Kabok kaže da u njihovu stožeru nisu predviđene. SDP-ov kandidat Zoran Milanović također će financirati kampanju iz donacija te sredstava koja će mu uplatiti stranka. - Crowdfunding nam nije na stolu jer, po našem sudu, prema hrvatskom zakonu ne bi bio izvediv - rekao je Orsat Miljenić, šef Milanovićeva stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53