PREDLOŽIO SAM SEBE?

KAKO JE AUTOMEHANIČAR ZAVRŠIO U SABORSKOM ODBORU ZA OBITELJ Šogor saborskog zastupnika imenovan je iz reda 'javnih, stručnih i znanstvenih djelatnika'

 
Tihomir Horva (na slici lijevo), snimljen 2016. godine na dodjeli nagrada uspješnim sportašima. Na fotografiji je s Marcelom Medakom (HDZ), bivšim ravnateljem Daruvarskih toplica
 Predrag Uskoković / Sportska zajednica grada Daruvara

Kad je u listopadu prošle godine Hrvatski sabor imenovao nove članove Odbora za obitelj, mlade i sport, malo je saborskih zastupnika tada pažnju obratilo na stručno obrazovanje novoimenovanih članova.

Članovi tog odbora, usput, kao naknadu primaju 1300 kuna mjesečno, neovisno o broju održanih sjednica, plus putne troškove za dolazak i odlazak iz Zagreba.

Našla se tamo jedna diplomirana pravnica, Aleksandra Korać Graovac, potom profesor kineziologije Danijel Bolčević, a prvi je imenovan Daruvarčanin Tihomir Horvat.

U obrazloženju te odluke, odmah na drugoj stranici, pored Horvatova imena i prezimena stoji: “automehaničar, predlagatelj Sportska zajednica grada Daruvara”.

Kojih desetak redova ispred, međutim, u obrazloženju Odluke o imenovanju istovremeno je crno na bijelo pisalo: “U članku 88. Poslovnika Hrvatskog sabora propisano je da se u Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora tri člana imenuju iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika”.

Predsjednik kluba

Eh, kako sad - iz reda javnih, stručnih i znanstvenih djelatnika - a u naravi zapravo automehaničar koji je pritom već dvadesetak godina u vojnoj mirovini? Odgovor na to pitanje u utorak smo potražili i od samog Tihomira Horvata koji tvrdi da bi njegovo imenovanje moglo biti posljedica dugogodišnjeg sudjelovanja u sportskom životu Daruvara, ali i Hrvatske.

Kako nam je pojasnio, Horvat je predsjednik nogometnog kluba Daruvar i županijski predstavnik u skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, a kao posljednje napominje da je i član izvršnog odbora županijskog nogometnog saveza.

“Gledajte, istina, ja sam po struci automehaničar, ali sam u taj odbor imenovan kao vanjski član koji nema pravo nikakvog glasa niti donošenja odluka, već samo prisustvovanja sjednicama. Unatoč struci, došao sam u taj Odbor putem sporta u kojem sam aktivan dugi niz godina, i to na prijedlog Sportske zajednice grada Daruvara, koja me tamo predložila”, pojašnjava Horvat za Jutarnji list.

Bez rasprave

Ipak, pritom je bitno napomenuti - a Horvat to ne negira - da je prijedlog za njegovim imenovanjem u ovo tijelo iz Sportske zajednice grada Daruvara stigao u vrijeme kad je upravo on bio njezin predsjednik, ali svejedno ne zna pojasniti čija je to točno ideja bila da se baš njega predloži za vanjskoga člana.

“Ne znam vam to točno reći, ali da, predložila me Sportska zajednica, a njeni članovi potom podržali moje imenovanje. Odluku o tome potpisao je tajnik zajednice Miroslav Lončar, i tu nema ničeg spornog”, kratko je komentirao aludiravši na optužbe trenutnog predsjednik SZ-a Tihomira Djedovića.

Djedović, naime, tvrdi da se prijedlog o Horvatovom imenovanju, a koji je navodno podržalo članstvo Sportske zajednice, zapravo dogodilo mimo znanja, a kamoli rasprave njenih članova.

“Mogu vam reći kako niti na jednoj sjednici Sportske zajednice grada Daruvara nije bila raspravljana ideja o prijedlogu Tihomira Horvata za člana saborskog Odbora. Dakle, tadašnji članovi o tome niti jednom službeno nisu raspravljali niti igdje postoji zapis iz kojeg bi bilo vidljivo da je članstvo podržalo prijedlog za imenovanjem”, odgovorno tvrdi Djedović, ali odbija bilo kakav daljnji komentar.

Sve negira

Pa ipak, neslužbeno iz Daruvara pristižu vijesti kako tajna Horvatovog imenovanja u saborski Odbor zapravo leži u njegovim rodbinskim odnosima sa saborskim zastupnikom Vladimirom Bilekom, predstavnikom češke nacionalne manjine.

Zagreb, 031014.
Trg svetog Marka.
Tofko Dedic zvan Toti, predstavnik svjetske organizacije roma, i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za cesku i slovacku manjinu, pokrenuli su akciju protiv rasizma na stadionima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Vladimir Bilek, saborski zastupnik za česku i slovačku manjinu i Tofko Dedić zvan Toti, predstavnik Svjetske organizacije Roma

Tihomir Horvat, naime, suprug je Bilekove sestre Lidije Horvat, one iste koju je Bilek zaposlio u uredu Sabora, a o tome 2015. godine izvještavali u svim medijima. Horvat za Jutarnji odbija mogućnost da mu je napredovanju u karijeri pomagala rodbinska veza s Bilekom.

“Ma nema to nikakve veze, pa kako mi je to moglo pomoći? Ja sam u sportu prisutan daleko prije nego što sam upoznao Bileka. Prije četiri godine dobio sam čak i nagradu za sportskog djelatnika godine od grada Daruvara”, zavapio je Horvat.

Posljednjih 20 godina u vojnoj je mirovini, a predsjednikom Sportske zajednice grada Daruvara bio je tek nešto malo više od godinu dana, taman prije nego što ju je preuzeo Tihomir Djedović.

Okušao se i u politici

Prema informacijama i dokumentima trenutno dostupnima na internetu, Tihomir Horvat spominje se kao jedan od aktera izborne kampanje Vladimira Bileka tijekom 2011. godine kad mu je Bilek, prema financijskom izvješću o troškovima izborne promidžbe, isplatio 5270 kuna u svrhu “ostalih rashoda”.

Osim toga, Tihomir Horvat i sam se upustio u politiku pa je tako 2013. godine bio posljednji na nezavisnoj listi Damira Bajsa za izbor članova županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. U rujnu 2017. Horvat je na mandat od dvije godine imenovan za člana Komisije za davanje u zakup javnih površina i neizgrađenog zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:53