NASAMAREN

Kako je brački svećenik nasjeo na prevaru zagrebačkog stolara koji je preko mobitela maestralno odglumio nekoliko uloga i u džep spremio bunt gotovine

Ilustracija
 Vojko Bašić / Hanza media

Na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen je 39-godišnji stolar iz Zagreba koji je svećeniku s Brača obećao donaciju od 100.000 eura na ime čega mu je izvukao desetinu tog iznosa. Optuženi je prvo preko mobitela glumio donatoricu iz Njemačke, a potom njenog odvjetnika uz tako uvjerljivu priču da mu je svećenik poslao autobusom u Zagreb 70.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Lakovjerni svećenik iz malog bračkog mjesta je upao u klopku u ljeto 2014. godine kada je primio poziv s nepoznatog broja na mobitelu od osobe koja se predstavila kao Ana Jelić iz Njemačke koja želi donirati 100.000 eura.

Nakon nekog vremena s drugog broja je nazvao muškarac koji se predstavio kao odvjetnik donatorice. Nakon upoznavanja i dogovora oko donacije, svećenika su zamolili za uslugu.

Naime, kako mu je kazano, u Zagrebu u iznajmljenom stanu živi nećak donatorice kojem nedostaje novca za najamninu. Stoga je svećenik trebao priskočiti u pomoć s pozajmicom od 10.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, na što je ovaj spremno pristao.

U tri navrata svećenik je poslao dogovoreni iznos putem autobusa na liniji Bol-Zagreb. Novac je za sebe zadržao 39-godišnjak koji je i bio osoba koja je nazivala svećenika i pretvarao se prvo da je ženska osoba, a zatim njen odvjetnik. Obećana donacija naravno nije nikada uplaćena.

Stolara su uhitili i kriminalistički istražili inspektori Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke nakon čega je procesuiran i u konačnici optužen. Od njega je oduzet mobitel za koji se putem IMEI brojeva (jedinstveni broj identiteta koji ima svaki mobitel) utvrdilo kako je s njega nazivao svećenika na Brač.

Tijekom suđenja na splitskom sudu je sve priznao.

Kajem se i žao mi je što sam ovo napravio i obećajem kako ću svećeniku sve vratiti čim izađem iz zatvora. Zaposlit ću se i nadoknadit ću mu štetu u cijelosti - kazao je optuženi i obećao kao više neće činiti kaznena djela.

Priznanje mu je uzeto kao olakotna okolnost, ali kako otprije ima u dosjeu osuđujuće presude to mu je bila otegotna okolnost te mu je izrečena djelomična uvjetna osuda od 16 mjeseci zatvora.

Odlukom Općinskog suda u Splitu prevarant će ići u zatvor samo pola kazne dok je ostatak od osam mjeseci pretvoren u uvjetnu kaznu koju neće morati odslužiti ako tijekom tri godine ne počini novo kazneno djelo, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:11