MAGAZIN OBJAŠNJAVA

Kako osnovati još jednu političku stranku?

Domaća, ionako zasićena, politička scena uskoro bi mogla biti bogatija za jednu ili više stranaka. Možda to i ne bi bilo tako kad procedura za osnivanje ne bi bila jednostavan proces. Ono što slijedi mnogo je teže

Domaća politička scena uskoro će biti bogatija za najmanje jednu ili dvije nove stranke. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je ulazak u političku arenu i osnivanje nove stranke. Sličan plan ima i Bojan Glavašević koji je, nezadovoljan radom SDP-a, dao ostavku na sve stranačke dužnosti, zatražio ispis iz članstva stranke te najavio da će u Saboru nastaviti djelovati - barem dok ne osnuje novu stranku - kao nezavisni zastupnik.

Hoće li Orešković i Glavašević biti među osnivačima iste stranke ili će osnovati dvije različite, zasad nije poznato. U svakom slučaju, stranka kojoj među osnivačima bude Bojan Glavašević automatski će postati i parlamentarna.

Političku stranku nije teško osnovati, procedura je relativno jednostavna i brza, stoga i ne čudi što Registar političkih stranaka broji njih 329 - 169 ih je ugašeno, a aktivnih je trenutačno 160 stranaka. Ako ste pedantni i dobro organizirani, a Ministarstvo uprave brzo riješi vaš zahtjev, svi koraci u postupku osnivanja i registriranja nove političke stranke mogu se odraditi tijekom nekoliko tjedana.

Prvi je korak u osnivanju stranke okupljanje najmanje 100 punoljetnih i poslovno sposobnih - da, baš tako piše u zakonu - hrvatskih državljana. Sve eventualne ideološke prijepore osnivači nove političke stranke trebali bi riješiti prije osnivačke skupštine. Naime, prilikom zahtjeva za upis u Registar političkih stranaka osnivači moraju priložiti tekst stranačkog programa i statuta, što uključuje definiranje ciljeva i način djelovanja nove stranke te naziv i službeni znak (logo, grb) stranke. Uz to, Ministarstvu uprave mora se dostaviti zapisnik o radu te odluke osnivačke skupštine, imena i dokazi hrvatskog državljanstva svih osnivača i izabranih dužnosnika nove stranke.

Zahtjev za upis u Registar političkih stranaka mora se podnijeti najkasnije 15 dana od održavanja osnivačke skupštine, a potom Ministarstvo uprave ima rok od 30 dana za donošenje rješenja o upisu. Zahtjev će biti odbijen ako Ministarstvo uprave procijeni da program i ciljevi stranke koja traži registraciju “ugrožavanju demokratski poredak ili opstojnost Hrvatske”. Konačnu presudu u tom slučaju donosi Ustavni sud.

Registracija političke stranke može zapeti i na naoko banalnoj stvari - imenu stranke ili izgledu stranačkog grba/znaka. Naziv se mora jasno razlikovati od imena ranije registriranih stranaka i mora biti na hrvatskom jeziku. Ako imate dvojezični naziv, hrvatski mora biti istaknut prvi. Nadalje, ako u imenu stranke koristite riječ “hrvatska” te sve njezine izvedenice, morate paziti da naziv odražava “ugled i dostojanstvo” RH. Ista je stvar i sa stranačkim znakom ili grbom. S trobojnicom i šahovnicom nema šale. Znak nove stranke može se referirati na službenu hrvatsku zastavu i grb, ali ne smije biti takav da bi se mogao protumačiti kao ruganje i vrijeđanje državnih simbola. Zastave i grbovi drugih država ne smiju biti dio stranačkog grba.

Nova stranka može slobodno osnivati svoje podružnice, uz nekoliko iznimki. To nije dopušteno u vojsci, policiji, javnim ustanovama i tvrtkama. Suprotno dojmu, stranačke filijale zabranjeno je osnivati i u ministarstvima te županijskim, gradskim i općinskim upravama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 04:40