BURNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Kako su se ogulinski HDZ i SDP sukobili oko križeva i slika Franje Tuđmana na izbornim mjestima

 
Nositelj HDZ-ove liste na nedavno održanim prijevremenim izborima za članove Gradskog vijeća Grada Ogulina Tomislav Lipošćak i gradonačelnik Grada Ogulina SDP-ov Dalibor Domitrović
 Bruno Konjevic, Srdjan Vrancic / CROPIX

Rutinska sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, druga nakon prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća toga grada, na kojima je SDP osvojio devet mandata, a koalicija HDZ-HSLS-HSP-HSU pet, pretvorila se u sukob između lokalnih ogranaka HDZ-a i SDP-a.

Naime, kako piše KAportal, zastupnike HDZ-a zanimalo je zašto su na nedavno održanim prijevremenim izborima s biračkih mjesta uklonjeni križevi i slike prvog hrvatskoj predsjednika dr. Franje Tuđmana pa su to na aktualnom satu pitali ogulinskog gradonačelnika i predsjednika ogulinskog SDP-a Dalibora Domitrovića.

"Nema tu mjesta ni dr. Franji Tuđmanu, ni drugu Titi, ni dr. Anti Paveliću, ni bilo kojem hrvatskom predsjedniku iz povijesti", odgovorio im je Domitrović.

KAportal piše da je ogulinski HDZ na tu izjavu reagirao priopćenjem koje su prenijeli u cijelosti:

Nakon druge sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina, održane 16.4.2019. godine, smatramo da smo dužni reagirati na sramotne izjave gradonačelnika Dalibora Domitrovića.

Na Aktualnom satu vijećnici HDZ-a osvrnuli su se na skidanje križeva i slika pokojnog predsjednika Tuđmana na pojedinim izbornim mjestima tijekom posljednjih izbora. Tražili smo mišljenje i komentar gradonačelnika, koji je ujedno i predsjednik ogulinskog SDP-a, na navedene događaje. Tada su predstavnici Socijaldemokratske partije tražili skidanje križeva i slika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Slike su bile bez ikakvih stranačkih obilježja ili bilo čega čime bi se mogle staviti u kontekst izbora.

Stav da križu i slici dr. Franje Tuđmana nije mjesto na biralištu ne želimo preispitivati i on je odraz Domitrovićevog svjetonazora i osobnog mišljenja. Međutim, nedopustiva je i sramotna činjenica da gospodin Domitrović u isti kontekst stavlja dr. Franju Tuđmana, druga Tita i Antu Pavelića. Također, njegovo elementarno poznavanje povijesti dolazi u pitanje kada ih sve naziva hrvatskim predsjednicima. Jednako tako, ponašanje predstavnika SDP-a koji su prijetili da će idući put slika pokojnog predsjednika završiti u rijeci Dobri, smatramo krajnje neprihvatljivim i uvredljivim.

Uloga prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju neovisne Republike Hrvatske nemjerljiva je. Dr. Franju Tuđmana možemo smatrati najvećim vizionarom i državnikom u hrvatskoj povijesti jer je upravo pod njegovim vodstvom stvorena, branjena i oslobođena neovisna Republika Hrvatska. Predsjednik Tuđman bio je predvodnik demokratskih procesa u Republici Hrvatskoj čijom zaslugom hrvatski građani danas imaju pravo na slobodno izražavanje mišljenja. Međutim, to pravo nikako ne podrazumijeva pokušaje suptilnog izjednačavanja s pojedinim diktatorima iz ne tako davne povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:18