MIHA POGAČNIK

KAKVE ĆE BITI POSLJEDICE PIRANGATEA? Da bi riješile ovaj spor, obje strane moraju biti mudre

 Ranko Šuvar/CROPIX

O posljedicama takozvanog Pirangatea, ali i mogućnostima koje su pred Hrvatskom i Slovenijom, razgovarali smo s Mihom Pogačnikom, izvanrednim profesorom međunarodnog i europskog prava na Europskom pravnom fakultetu u Sloveniji.

Prema njemu, Hrvatska i Slovenija trebale bi obnoviti diplomatske pregovore.

Kako doživljavate situaciju s imenovanjem novog slovenskog arbitra?

- Budući da je bivši arbitar bio kontaminiran ili suspektan uoči incidenta koji se dogodio, najlogičniji potez Republike Slovenije je da imenuje novog. To je očekivano.

Spominju li se imena?

- Spominju se. Repertoar stručnjaka za međunarodno pravo u Sloveniji je relativno uzak, ali ne možemo isključiti ni neka iznenađenja kao što se dogodilo s imenovanjem prvoga arbitra koji nije ekspert međunarodnog javnog prava.

Mislite li da Hrvatska može raskinuti arbitražu?

- U konkretnom slučaju Hrvatska ima više pravnih mogućnosti, od mogućnosti raskidanja ugovora do deklariranja ništavosti arbitražnog procesa.

Dođe li do raskida, što možemo očekivati? Je li realan izlazak na Međunarodni sud pravde?

- Mislim da bi obje strane morale, neovisno o arbitraži, obnoviti diplomatske pregovore, što ozbiljne diplomacije čine. Odlazak na arbitražu ne smije značiti prekid međudržavnih pregovora koji bi se odmah trebali obnoviti neovisno o tome hoće li arbitraža nastaviti rad ili ne. Odlazak na Međunarodni sud prave u Haagu ili pred hamburški tribunal za pomorsko pravo zahtijevao bi ponovni sporazum stranaka u tu svrhu, Po mojoj ocjeni to je malo vjerojatno.

Bili ste u komisiji za granice s Hrvatskom. Smatrate li da postoji mogućnost i bilateralnog rješenja pitanja granice?

- Da. U ovom trenutku rješenje ovisi o mudrosti i širini obiju diplomacija.Pregovori su bili nadomak rješenju, ali se nametnula arbitraža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 06:47