REAKCIJA NA TEKST GLOBUSA

'KAMEN SPOTICANJA NIJE MOJA KUĆA U ŽIVOGOŠĆU, KAMEN SPOTICANJA JE POLUSVIJET KOJEM ĆU STATI NA KRAJ!' Goran Marić progovorio o spornom ljetnikovcu

 
Goran Marić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Slučaj misterioznog ljetnikovca ministra državne imovine Gorana Marića, o kojem je prvi pisao tjednik Globus, izazvao je i reakciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koji će ga razmotri idućeg tjedna.

Naime, Marić je u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću od današnje tržišne vrijednosti i one koju je imala 2012. kad ju je kupio. Problematična je razlika u površini te nekretnine u imovinskim karticama iz 2013. i 2016., a i činjenica da je ovu i druge nekretnine Marić kupio od Zvonka Šarića, čija je tvrtka Sjajna svjetlost na natječaju njegova ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, koju je do izmjena zakona koristio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Konačno, jutros se o problematičnom ljetnikovcu oglasio i ministar Marić:

- U takvoj atmosferi istina prva nastrada, ali u takvim okolnostima ona izgleda nije ni bitna. Istina je da sam vikendicu kupio prije 7 godina, u vrijeme krize i da sam je uredno unio u imovinskoj kartici i unio sam vrijednost po kojoj sam je kupio i da nema potrebe procjene tržišne vrijednosti - rekao je Marić pa nastavio s objašnjavanjem rekavši da brojni političari i službenici imaju vikendice na moru, ali da se ni za jednu od tih ne traži njihova sadašnja vrijednost, osim za njegovu u Živogošću.

- To je zato što kamen spoticanja nije vikendica, nego onih 1300 protiv kojih se vodi postupak za iseljenje, jer nisu plaćali Republici Hrvatskoj 25 godina naknadu za korištenje državnih nekretnina. Kamen spoticanja su oni koji su kupili stanarska prava za 5.000 eura, a nisu 25 godina plaćali ratu od 100 kuna. Kamen spoticanja su trgovačka društva, koja su ušla u vlasništvo nekretnine, a ona im nije ušla u temeljni kapital. Taj polusvijet više neće moći raditi što je radio i sada, a ja ću Povjerenstvu za sukob interesa biti na raspolaganju za sve što je potrebno - dodao je ministar.

- Sad smo objavili 46 natječaja, 2300 ponuda je bilo, niti na jedan natječaj nije bilo žalbe ni prigovora, jer sada na njih nitko u Hrvatskoj ne može odlučivati - nastavio je Marić pričati o djelokrugu svojeg ministarstva. Napokon, na pitanje novinara je li kuću platio znatno manje nego što je vrijedila u trenutku kad ju je kupovao, rekao je:

- Ja nisam sudski vještak, tada je vrijednost vila 850.000 kuna, ja bi platio više da je vrijedila više.

Je li to tada bi mali iznos? - upitali su novinari.

- U to vrijeme nije bio smiješan iznos, a nije postajala zakonska obveza da se napravi druga procjena. Ja sam prijavio sve što treba prijaviti - kod mene nema tajni, nema misterioznosti, a s time se huškači ne mogu pomirit - rekao je Marić.

Na pitanje zašto nije prijavio izmjene u zgradi, Marić je odgovorio:

- Ja dobro znam što treba prijavljivati, a što ne treba. Prozivaju me oni koji su Zagrebu prijavljivali tuđe poslovne prostore i tuđe stanove, oni to više neće raditi njih istražite.

- Ja sam na raspolaganju Povjerenstvu za sukob interesa, i napravit ću sve što zakon od mene traži. Ja sve svoje rješavam.

Hoćete li riješiti svoju vikendicu? - bilo je zadnje pitanje.

- Sve svoje prijave sam radio uredno, i povjerenstvu, i sve što treba ću prijaviti i promijeniti. Ali ako nešto nije potrebno po zakonu, ja to ni neću napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13