NOVA PRAVILA

KAOTIČNI DAN NA HRVATSKIM GRANICAMA U kolonama se čekalo i do pet sati, svi nervozni, neki su napustili autobuse i granicu prelazili pješke!

 Delo / Hanza Media

Iako se u subotu cijeli dan na Bregani u Hrvatsku ulazilo kroz svih šest traka, a granični su policajci u svim kućicama radili bez minute predaha, automobili su prijepodne na prelazak granice čekali dva i pol sata, a popodne i dulje od tri sata. Još dulje, pet i više sati, na ulazak iz Slovenije u Hrvatsku čekali su autobusi, a isto toliko su ispred graničnih kućica na Bregani stajali i oni koji su preko schengenske granice krenuli u suprotnom smjeru, iz Hrvatske u Sloveniju. Automobili su se za ulazak u Sloveniju s hrvatske strane našega najprometnijeg graničnog prijelaza trebali strpjeti oko 45 minuta.

Na Maclju su bile tek nešto manje gužve. Na ulazu u Hrvatsku čekanje od dva i pol sata. Na istarskim graničnim prijelazima Kaštelu i Plovaniji u oba se smjera u kolonama stajalo od pola sata do sat vremena. Za ulazak u Hrvatsku iz Mađarske preko Baranjskoga Petrova Sela trebalo je pričekati oko sat i pol, otprilike kao i na Bajakovu i Županji prilikom izlaska iz Hrvatske. Na najfrekventnijim prijelazima prema BiH, u Slavonskom Brodu i Staroj Gradišci, u oba se smjera čekalo jedan sat. Na ostalim graničnim prijelazima stajanje u kolonama uglavnom nije bilo dulje od pola sata.

Pojačani promet zbog velikog broja ljudi koji iz zapadnoeuropskih zemalja idu na uskrsne praznike u Hrvatsku i druge balkanske zemlje ove se godine poklopio s početkom primjene strožeg režima na schengenskim granicama. Na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom policija, kako hrvatska tako i ona tih dviju zemalja, od petka mora skenirati putovnicu svakog pojedinog putnika, bez obzira na državljanstvo i registraciju vozila. Ta mjera EU, uvedena s ciljem sprečavanja nezakonitih aktivnosti i terorizma, dovela je do pojačanih gužvi na graničnim prijelazima koje bi mogle biti i veće sljedećih dana i tjedana kako se bude približavao Uskrs s kojim počinje i turistička sezona. Ako se pravila ne promijene, u srpnju i kolovozu bi se na hrvatskim granicama mogle protezati kilometarske kolone.

Delo / CROPIX

U policiji su nam potvrdili da su na prijelazima angažirali maksimalni broj službenika kao i njihovi slovenski kolege te da nemaju načina ubrzati kontrole. Jedino moguće rješenje je proširenje graničnih prijelaza, odnosno dogradnja novih prometnih traka, što se ne može napraviti preko noći. Do prije samo nekoliko mjeseci Hrvatska se uz izdašnu financijsku pomoć Europske unije pripremala za ulazak u Schengen koji bi praktički dokinuo kontrole na granicama s Mađarskom i Slovenijom, a dogodilo se suprotno - uvođenje strožih kontrola.

U prva dva dana se pokazalo da se isplati ići na manje granične prijelaze. Na “maloj Bregani”, koja se nalazi u neposrednoj blizini velikog prijelaza, čekanja su bila neusporedivo kraća, do 45 minuta na ulasku u Hrvatsku te do pola sata na izlasku.

Najviše razloga za negodovanje u subotu su na Bregani definitivno imali putnici u autobusima.

“Stigli smo na Breganu u 8.30 i ovdje stojimo već četiri i pol sata, a ispred nas su još četiri autobusa pa računam da neće prijeći granicu još barem sat vremena. Ni za Božić, kada su najveće gužve, nikada nismo čekali dulje od tri sata”, rekao je Marino Vidonja, vozač autobusa tvrtke Flix Bus na liniji Zagreb - Frankfurt, koji se pomirio da će satima kasniti na odredište, a putnici su izašli iz vozila i posjedali po travi uz cestu. Nakon višesatnog su se čekanja već pomirili da od živciranja nemaju nikakve koristi.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Dobro raspoloženi ispred autobusa su stajali i učenici iz Vrbasa u Srbiji koji su krenuli na ekskurziju u Italiju. Preko Bajakova su ujutro u Hrvatsku ušli za samo desetak minuta, ali su zato popodne zaglavili na Bregani. Na višesatne boravke na Bregani otprije su navikli vozači kamiona koji su na izlasku iz Hrvatske stajali u koloni od nekoliko kilometara koja, kažu, podrazumijeva čekanje od oko četiri sata.

“Na Breganu smo došli u 8, a granicu prešli u 10.30”, otkriva Adem Derviš koji je iz Njemačke s trudnom suprugom i dvoje male djece u subotu ranom zorom krenuo prema rodnom Kosovu, a kada je napokon ušao u Hrvatsku, pokvario mu se automobil pa je na ugibalištu čekao vučnu službu.

Nakon skoro šest sati stajanja u koloni nervozu nisu skrivali vozači autobusa koji turiste iz Austrije prevoze u Međugorje. Čuli su, kažu, za novi granični režim, ali nisu očekivali baš tolike gužve. Neki vozači autobusa su se, tvrdeći da nisu vidjeli skretanje u posebnu traku za autobuse, ubacivali u trake za automobile, što je policiji dodatno otežavalo posao, ali ih je puštala da prođu. A bilo je i putnika u autobusima kojima je dozlogrdilo višesatno čekanje na ulazak u Hrvatsku pa su odlučili uzeti svoje stvari, granicu prijeći pješice i put nastaviti nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Delo / CROPIX

To su u subotu u velikom broju činili oni čije je odredište Zagreb, uglavnom naši gastarbajteri iz Njemačke, pa su zvali rođake i prijatelje da dođu automobilima po njih na Breganu. A u takvu avanturu su se upuštali i neki turisti, među kojima i Tatiana Doldinger i Karla Schabert iz Berlina koja su se uputile u Zagreb na autobus za Krk gdje planiraju provesti tjedan dana. Susreli smo ih na zidiću uz autocestu s Hrvatske strane graničnog prijelaza.

“Nakon sat i pol više nam se nije dalo sjediti u busu pa smo prešle pješice. Sjetila sam se jednog poznanika u Zagrebu koji je obećao doći po nas i dovesti nas do grada. Nismo baš planirale ovakav početak godišnjeg odmora, ali ne krivimo Hrvatsku jer znamo da je jače kontrole uvela EU. Nadamo se da ćemo do navečer stići na more i dobro se odmoriti”, kaže nasmijana Tatiana Doldinger.

HAK: na graničnim prijelazima gust promet, uz čekanja

Zbog sustavnih graničnih kontrola na više je graničnih prijelaza gust promet uz čekanja. Promet je srednje gust na glavnim cestovnim pravcima, gradskim cestama i na obilaznicama, a povremeno pojačan na prilazima graničnih prijelaza.

Kako je javio Hrvatski autoklub (HAK) u 19 sati, gust promet uz čekanja, ponegdje i do 2 sata, trenutno je na graničnim prijelazima: Pasjak - ulazak oko 1 sat; Maljevac - izlazak oko 40 minuta; Hrvatska Kostajnica - čekanje oko 45 minuta; Duboševica - ulaz oko 1,5 sat; Županja - izlaz oko 1,5 sat; Slavonski Brod - čekanje oko 1 sat u oba smjera; Bajakovo - izlaz čekanje oko 2 sata; Zaton Doli - ulaz oko 45 minuta; Ličko Petrovo Selo - izlaz oko 1 sat.

Na ostalim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Srbijom i BiH u putničkom prometu čekanja su do pola sata. Pojačan je promet teretnih vozila na GP-ima: Bajakovo izlazak, kolona teretnih vozila 2 km; Bregana - izlazak, kolona oko 1 km;

Vozačima se savjetuje da prije polaska na put provjere svoje dokumente i stanje u prometu na graničnim prijelazima, izbjegnu putovanje tijekom vikenda kada će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće, te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

Promet je srednje gust na glavnim cestovnim pravcima, gradskim cestama i na obilaznicama, a povremeno pojačan na prilazima graničnih prijelaza. Vozi se bez posebnih ograničenja osim na dionicama na kojima se zbog radova vozi prema privremenoj regulaciji.

Trajekti i katamarani plove redovito. (Hina)

Priopćenje za javnost Ureda glavnog ravnatelja policije

Dana 7.4.2017. stupila je na snagu Uredba (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.

Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapacitetagranične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tijekom današnjeg dana (8. travnja 2017.) Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

Ured glavnog ravnatelja policije

Ravnateljstvo policije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:52