UMIROVLJENIK U ŠOKU

KAZNA STIGLA NAKON GODINU DANA Zbog 10 minuta parkiranja u Osijeku kažnjen u Berlinu sa 160 eura

 Ronald Gorsic / CROPIX

ĐAKOVO – Umirovljenik iz Selaca Đakovačkih Stjepan Jakab (77) radni je vijek proveo u Njemačkoj, u koju i sada povremeno odlazi. Prošlogodišnjeg svibanjskog posjeta svojim Opelom Zafirom Osijeku, ne bi se ni sjećao da mu prošlog mjeseca, nakon više od godinu dana, i to dok je bio u Njemačkoj, na selačku adresu nije stigla pošta iz Berlina poslana iz ureda 'Kanzlei Kraft' koji zastupa društvo pri kojem je registriran njegov osobni automobil, piše Glas Slavonije.

U dopisu je pisalo da je 2013. godine dobio kaznu zbog neplaćanja parkiranja u Osijeku, koju je njemački ured iskazao u vrijednosti od 9,41 eura, a uz ostale troškove ta kazna iznosi vrtoglavih 160,61 euro. Jakab je tek tada doznao da je lani u Osijeku zaradio kaznu zbog parkiranja i ostao šokiran.

- Išao sam zbog kupnje suvenira jednom osječkom graveru i kupio kartu od četiri kune za sat parkiranja na lokaciji ispred Slatinske banke. Toliko je graver procijenio da će mu trebati vremena za njegovu uslugu. U tih sat vremena ja sam šetao, a nakon isteka plaćenih sat vremena parkiranja vratio sam se do auta u namjeri da kupim još jednu kartu, jer mi je trebalo još desetak minuta da odem do gravera. Kod automobila zatječem radnika koji radi na naplati parkiranja i on mi kaže: Ako je pet, deset minuta, ne trebate… Ja sam ga poslušao i za deset se minuta vratio gravera. Autu sam morao prići s druge strane, zbog zebre, sjeo sam u Zafiru i odvezao se a da uopće nisam primijetio da mi je – ne na prednje staklo, nego na stražnje, zakvačena kazna zbog neplaćanja drugog sata parkiranja, koju je, očito, odnio vjetar tijekom vožnje.

- Znači, ja sve ovo vrijeme nemam pojma da mi je ispisana kazna. Da sam za nju znao, platio bih ju odmah i nikome ništa. Ovako, nakon više od godinu dana stiže mi 'čestitka' iz Berlina, i to na 160 eura. Na desetak eura kazne zbog neplaćanja parkinga zbog tih dodatnih deset minuta dodani su administrativni, odvjetnički, javnobilježnčki troškovi. Platio sam 160 kuna ovdje za pisanje žalbe, no u Osijeku su na to rekli da oni više s mojom kaznom nemaju ništa. U banci sam kupio eure i preko nje ih poslao u Berlin te platio i 130 kuna neke naknade za to. Uglavnom, ukupno oko 1500 kuna - nabraja umirovljenik Jakab kako je situacija od četiri kune narasla na više od 160 eura, a u ruci drži snimak svoje Zafire u parkirnom prekršaju, na kojem se vidi da je kazna zakvačena za stražnje staklo, što drži spornim, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:27