PAD POSLOVNOG CARSTVA

Kerum u bijegu od dugova, ali i njega će stići novi Linićev zakon!

Split, 240211.U Banovini odrzana tematska sjednica o zastiti park sume Marjan. Na slici: Zeljko Kerum jako zabrinut.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

Splitski gradonačelnik Željko Kerum otvorio je novu tvrtku Kerum trgovinu d.o.o. na koju prebacuje poslovanje nekadašnjeg Keruma d.o.o. (s time da se u novoj tvrtki njegovo ime ne pojavljuje; osnivač je Josip Kerum, a tvrtku zastupa nećak Sapunar).

Nova tvrtka, dakako, nije preuzela dugove stare tvrtke, pa dobavljači opravdano strahuju kako će se naplatiti.

Zabrinuti dobavljači

O propasti Kerumova poslovnog carstva govori se već neko vrijeme. Poznato je da je prezadužen i kao mantra se ponavlja teza da pravu sliku koliko i kome točno duguje znaju samo oni koji vode njegove financije, preciznije njegova sestra, Nevenka Bečić.

O Kerumovu poslovanju, koje se kreće od trgovine na veliko i malo do građevine, teško je složiti cijeli mozaik jer Kerum ima barem 50 tvrtki... Zna se da je dužan dobavljačima tvrtke Kerum d.o.o. (evo, tvrtka Sardina iz Postira na Braču tuži ga za dug od 700 tisuća kuna), pa je dugovao (ili još uvijek duguje) malom poduzetniku od kojeg je uzimao jaja, pa alu-bravariji koja je radila na šoping centru Joker i hotelu Marjan, prijevozniku koji mu je dovozio radnike na posao...

Uvijek jeftino

Željko Kerum nikada nije skrivao dašak “kockarsko-švercerskog” razmišljanja, nebrojeno je puta rekao “ja uvijek kupujem jeftino”. Ironično, to je i istinito, jer kad manjem dobavljaču za jaja duguje 60 tisuća kuna, plati mu deset tisuća i nakon “sto godina” još 15 tisuća, s porukom “ako ti ne paše, ti me tuži”, onda zaista kupuje jeftino. Jer zna da ga ovaj, kao i deseci drugih manjih igrača, nikada neće tužiti, jer tek onda neće dobiti ni lipe, a “sud je skupa igra bez kraja i konca”. Tako reketareni prihvaćaju igru “dam ti koliko i kad želim”, i šute jer se nadaju da će nešto naplatiti.

Išlo je to Kerumu od ruke, sve do zalogaja zvanog hotel Marjan, investicije na splitskoj obali teške 80 milijuna eura. Od toga 40 milijuna eura Kerum je dao svoje love, a preostalih 40 dobio je od Erste banke. Kako hotel nije uspio završiti, koncem prošle godine zatražio je odgodu naplate kredita i novi kredit od 25 milijuna eura. Banka ga je sedam mjeseci zaista zavlačila, govoreći da će mu to dati, da bi onda 20. lipnja pokrenula ovrhu.

Svi daljnji potezi Željka Keruma, poput prodaje jahte i sklanjanja gotovine, upućuju na mogući generalni bankrot inače vrlo lukavog Vlaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:40