VJEROVNICI DEMANTIRALI VLASNIKA

Kerum zbog hipoteke ne može prodati Joker

Centar je Kerumu jedna od rijetkih preostalih djelatnosti nakon što je rasprodao gotovo sve
 Jadran Babić/CROPIX

Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik, nekada uspješan poduzetnik i saborski zastupnik navodno je Joker, trgovački centar u Splitu, prodao neimenovanom njemačkom mirovinskom fondu za 70 milijuna eura.

Informaciju objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji Kerum nije komentirao, a tijekom dana nije bio dostupan da pojasni tu prodaju.

Licitiranje kupcem

Joker, formalno u vlasništvu njegova nećaka Joška Keruma, zbog Kerumovih je dugova pod hipotekom Zagrebačke banke. Izvori bliski banci kratko su i neslužbeno poručili da informacija o prodaji nije točna. Kerum centar ne može samostalno prodavati jer je nekretnina, kao i sve što Kerum još ima, založena.

Kako je Jutarnji list pisao u travnju, 22 poduzeća povezana s Kerumom i njegovom širom obitelji duguju oko 2,36 milijardi kuna. Ti dugovi premašuju vrijednost Kerumove imovine za 367,8 milijuna kuna, izračunali smo na temelju bilanci objavljenih na poslovnom servisu www.boniteti.com.

Željko Kerum: 'Nisam propao. Kad bih sve prodao, u džepu bi mi ostalo 440 mil. eura!'

Pronaći kupca spremnog platiti Joker oko 525 milijuna kuna u tim je uvjetima nevjerojatno. Kad nekretninu prodaje netko tko je jako dužan, kupac ruši cijenu kako bi povećao dobit osim ako nije neinformiran ili neodgvoran prema svom kapitalu.

Sam je Kerum lani u studenom dok je još tvrdio da o poslovnoj propasti nema govora licitirao s cijenom za Joker od 66 milijuna eura tumačeći da mu novac treba za dovršenje hotela Marjan. S obzirom da je vijest o prodaji demantirala banka koja ima hipoteku, a Kerum je nije htio komentirati rekavši kako mu je bitnija svečanost otvaranja križa na Marjanu, moguće je da uvjetima u kojima u mu treba novac želi na neki način podići vrijednost Jokera licitirajući s mogućim, ali neimenovanim kupcima. Jedan od većih zakupaca prostora u Jokeru, predstavnik njemačke kompanije, rekao nam je da nema obavijesti o skorašnjoj promjeni najmodavca odnodno vlasničke strukture Jokera.

Kupac i za Marjan?

Trgovački centar jedna je od rijetkih preostalih Kerumovih djelatnosti nakon što je rasprodao gotovo sve uključujući i maloprodajni lanac čiju je prodavaonicu u samom Jokeru zamjenio Tommy, a ta se zamjena i gašenje Keruma na reprezentativnoj lokaciji odvijala uz Kerumovo demantiranje da dolazi do ikakvih promjena.

Neuvjerljivost informacija o prodaji Kerumovih nekretnina i iznosa za koji se one prodaju može se naći i na primjeru hotela Marjan. Vijest o prodaji Jokera za 70 milijuna eura popratila je i vijest da je Kerum našao kupca spremnog platiti 80 milijuna eura za nedovršeni hotel Marjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:58