OKRUGLI STOL

KOD JOSIPOVIĆA O REGIONALNOJ SAMOUPRAVI 'Lokalnoj vlasti treba omogućiti da sama upravlja svojim životom i poslovima'

Današnji radni stol nastavak je rada na pripremi prijedloga novog Ustava koji bi trebao biti gotov do kraja Josipovićevog mandata
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović okupio je danas u svome Uredu brojne stručnjake i političare koji će u sklopu prvog radnog stola o prijedlogu ustavnih promjena raspravljati na temu mjesne, lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Uz članove Josipovićevog Stručnog povjerenstva za ustavna pitanja (ustavnopravni stručnjaci-profesori ustavnog prava Arsen Bačić, Petar Bačić, Sanja Barić, Đorđe Gardašević, Zvonimir Lauc, Robert Podolnjak i Branko Smerdel), na upravo započetom radnom stolu sudjeluju i istaknuti stručnjaci, ekonomisti, pravnici i politolozi, koji se bave različitim aspektima lokalne samouprave, te saborski zastupnici i predstavnici parlamentarnih stranaka.

U predsjednikovom Uredu među inima su: ministar uprave Arsen Bauk, saborski zastupnici Dragan Crnogorac (SDSS), Peđa Grbin (SDP), Mirela Holy (Orah), Branko Hrg (HSS), Jadranka Kosor (nezavisna), Josip Kregar (nezavisni), Davorin Mlakar (HDZ), Josip Salapić (HDSSB), Vesna Škare Ožbolt (DC) i Nada Turina-Đurić (HNS). Na radnom stolu sudjeluju i Nikica Gabrić iz Nacionalnog foruma, Ivan Jakovičić iz IDS-a, međimurski župan Matija Posavec, pročelnik zagrebačkoga gradskog ureda za financije Slavko Kojić, SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula i ravnateljica zagrebačkoga Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović.

Današnji radni stol nastavak je rada na pripremi prijedloga novog Ustava koji bi trebao biti gotov do kraja Josipovićevog mandata, a uslijedio je nakon druge sjednice Stručnog povjerenstva za ustavna pitanja, održane u petak.

Prvi je to u nizu radnih stolova na kojem će se raspravljati o globalnim projekcijama buduće lokalne i područne (regionalne) samouprave kako bi se definirala ustavna osnova za odredbe o samoupravi, ističu iz predsjednikova Ureda.

Josipović reformu lokalne samouprave drži jednom od triju nužnih reformi, uz reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava, bez koje ni dugoročno neće biti globalnog oporavka Hrvatske i njenog gospodarstva.

Oko tih reformi, smatra, treba postojati konsenzus glavnih političkih aktera kako bi se kontinuitet reformi osigurao kroz nekoliko mandata i u slučaju promjene na vlasti.

Kako je nedavno izjavio, te su reforme velike i u financijskom i u političkom smislu, važne za standard građana i funkcioniranje države, a za njihovu provedbu nije dovoljan mandat jedne vlade.

Josipović drži da je potrebno drukčije urediti sustav lokalne samouprave i uspostaviti model koji će lokalnoj vlasti omogućiti da sama upravlja svojim životom i poslovima kako bi bila efikasnija, ali i onemogućiti je da ograničava središnju vlast u donošenju odluka od državnog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:49