INTERVJU ZA ITV

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ GOSTOVALA NA BRITANSKOJ TELEVIZIJI 'Svi smo bili tužni kada smo čuli, ali poštujemo vašu odluku'

 
 Twitter/ITV

Posebna gošća jutrošnje emisije 'Dobro jutro Britanijo', britanske televizije ITV, koja se emitira od 6 ujutro, bila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

S voditeljicama Kate Garraway i Ranvir Singh razgovarala je o Brexitu, irskoj granici, odnosima Hrvatske i Velike Britanije te poziciji žena u poitici.

- Kada je u pitanju Brexit, to je tema o kojoj se puno razgovara. Ako stavimo na stranu pregovore Europske unije i Velike Britanije, koji, na žalost, u ovom trenutku ne teku glatko, ono što Hrvatska želi jesu izvrsni odnosi s vašom zemljom. Bilo je sjajno iskustvo razgovarati s Njezinim Veličanstvom Kraljicom, koja ne može razgovarati o političkim pitanjima, ali zato smo razgovarali o prijateljstvu naših naroda, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Spomenula je i susret s britanskom premijerkom.

- Gajim veliko poštovanje prema Theresi May, s kojom sam razgovarala o načinima kako zbližiti naše države nakon Brexita. I ja se zalažem za meki Brexit, jer bi voljela da Europska unija i Velika Britanija ostanu što bliskije, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Odgovorila je i na pitanje kako se osjećala kada je čula za rezultate referenduma o Brexitu.

- Moram reći da smo svi bili tužni kada smo čuli, ali poštujemo vašu odluku. Niti jedan prekidu u životu nije jednostavan kao što znamo iz privatnih odnosa, pa neće biti niti ovaj, poručila je.

Međutim, predsjednica se nada da Brexit ne znači i konačan razlaz, odnosno da će se Europska unija i Velika Britanija jednog dana ponovo udružiti.

- Ako pogledamo u budućost, na neki način se potajno nadamo da ćete nam se vratiti, istaknula je hrvatska predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarović za ITV je, odgovarajući na pitanje voditeljica, govorila o pritisku medija s kojim se žene susreću u politici; da li ih je iskusila na vlastitoj koži i kako se s pritiscima nosi.

- Smeta mi, ali sam se navikla. Ne volim se fokusirati na to, ali radi se o tome da ću prilikom izbora kolega uvijek suditi po njihovoj radnoj etici, a ne po spolu. Želim zajedno s muškim kolegama, kao i sa kolegicama te s medijima raditi na materiji, a ne na formi. Ne sudimo ljude po njihovom spolu i ne dopustimo da nas to razdvaja, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Istaknula je kako osobno vjeruje da je važno pokazati da žene mogu biti odlične liderice.

- Moramo pokazati i našu ženstvenost, jer ona nije slabost. Postoje neki momenti u našim karijerama kada nam nije dopušteno pokazati emocije, jer je ti protokolom zabranjeno, ali smatram da to moramo modernizirati, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon gostovanja, na Twitteru profilu emisije 'Dobro jutro Britanija' prenijeli su kako je Kolinda Grabar-Kitarović održala inspirativni govor ističći da se svijet ne bi trebao dijeliti na žene i muškarce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:14