NE ISPLATI IM SE

Britanci se povlače iz najpoznatijeg studentskog programa, razlog je bizaran

Dok je Ujedinjena Kraljevina privlačila studente, zabilježen je nedovoljan odlazak mladih Britanaca u zemlje EU

Ilustrativna fotografija

 Chris Harris/Alamy/Profimedia/Chris Harris/alamy/profimedia

Prema riječima visokog britanskog dužnosnika, odluka da se Ujedinjena Kraljevina povuče iz europskog programa razmjene studenata Erasmus+ proizašla je iz zabrinutosti zbog neodgovarajućeg znanja stranih jezika Britanaca, zbog čega je članstvo financijski neodrživo.

Nick Leake, iskusni diplomat koji predstavlja misiju Ujedinjene Kraljevine, izjavio je za Politico da je zbog slabijeg sudjelovanja britanskih studenata u usporedbi s njihovim europskim kolegama, prvenstveno zbog izazova u učenju jezika, London predvidio da će godišnje plaćati gotovo 300 milijuna eura više nego što bi primio.

Ovo otkriće poklapa se s obnovljenim naporima organizacija mladih s obje strane La Manchea koje pozivaju UK da preispita svoje stajalište o ponovnom pridruživanju programu.

Leake smatra da je nakon Brexita odlazak Ujedinjene Kraljevine iz programa Erasmus nepovoljno za studiranje i putovanja studenata.

Na sastanku odbora u Bruxellesu, on je objasnio delegatima da je neravnoteža u poznavanju jezika spriječila angažman Ujedinjene Kraljevine.

"Reći ću vam zašto mu se nismo pridružili - to je zato što je uvijek postojala neravnoteža između naše nesposobnosti da dobro govorimo jezike te da iskoristimo prednost mogućnosti vanjske mobilnosti u odnosu na ljude koji žele doći u Ujedinjenu Kraljevinu", naglasio je.

Ukratko, dok je Ujedinjena Kraljevina privlačila studente, zabilježen je nedovoljan odlazak mladih Britanaca u zemlje EU.

Leake je otkrio da bi uvjeti ponuđeni tijekom pregovora o Brexitu zahtijevali da Ujedinjena Kraljevina plati dvije milijarde eura više nego što bi primila tijekom sedam godina, otprilike 300 milijuna eura godišnje, prenio je Politico. Ovaj financijski teret s interesima poreznih obveznika utjecao je na odluku da se britanska vlada suzdrži od programa Erasmus+.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), savjetodavno tijelo EU, podržao je preporuku kojom se Europska komisija poziva na intenziviranje pregovora s britanskom vladom za potpuno ponovno uključivanje u Erasmus+. Ovaj prijedlog dobio je široku podršku različitih organizacija mladih.

María Rodríguez Alcázar, predsjednica Europskog foruma mladih, izrazila je uvjerenje da će donositelji odluka s obje strane razmotriti preporuke koje je iznio EGSO i postupiti prema njima.

Nakon izlaska iz Erasmusa, britanska vlada uvela je vlastitu inicijativu studiranja u inozemstvu pod nazivom Turing. Međutim, nedavna analiza otkrila je da Turing nije ispunio ciljeve, odnosno da je razina sudjelovanja manja od očekivanja.

Uz nadolazeće opće izbore u Ujedinjenoj Kraljevini očekuju se promjene u vodstvu vlade, što bi moglo utjecati na odluke o ponovnom pridruživanju Erasmusu. Dok se Laburistička stranka tek treba obvezati na ponovno pridruživanje, gradonačelnik Londona Sadiq Khan izrazio je podršku ponovnom uključivanju u shemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:48