POSJET SISKU

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ O ĆIRILICI U VUKOVARU 'E pa oprostite, prvo treba riješiti velike stvari. Hrvatska je pokazala kako želi suživot'

 
 Mate Piskor / CROPIX

SISAK – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u petak u Novom Farkašiću nedaleko od Petrinje na obilježavanju 18. listopada – Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Odgovarajući na pitanja novinara komentirala je i odluku Gradskog vijeća Vukovara koje je zaključilo kako se nisu stvorili uvjeti za ravnopravnost ćiriličnog pisma u tom gradu.

- Vijeće je većinom glasova donijelo odluku da je postignuta razina suživota za koju bih vam ja kao osoba koja je radila u tim mirnim reintegracijama diljem svijeta, da je mirna reintegracija Podunavlja postigla puno veće uspjehe nego što se itko ikada nadao. I nemojmo to podcjenjivati. I nemojmo podcjenjivati niti Hrvate, niti Srbe koji su u tome sudjelovali i koji su imali dovoljno hrabrosti dogovoriti se tada o zajedničkom životu. Hrvatska je u vrijeme mirne reintegracije pokazala kako želi suživot. Hrvatska je tada pokazala da ne želi više rat, nego je pristala i na neke uvjete, iako ja vjerujem da se to moglo riješiti vojnim putem, međutim hrvatsko državno vodstvo i narod su pokazali da ne žele rat, da žele mirnu državu, da žele budućnost, da žele suživot sa Srbima i svim drugim nacionalnostima”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Nastavila je kako treba poštovati prava većinskog hrvatskog naroda.

"Ja vjerujem, kad se riješi pitanje zlodjela u Vukovaru koja su počinjena. Kad se riješi pitanje na koje sam pozvala prije par dana u Vukovaru, rekavši da je naše pravosuđe zakazalo, da se u međunarodnoj zajednici zalažemo za nekakve međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta. Jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti. E pa, napravimo to i u vlastitoj državi. Dakle, grad koji je bio potpuno razrušen, tisuće branitelja i civila koji su tamo ubijeni, mučeni i silovani, nisu nikada doživjeli pravdu. E pa oprostite, prvo treba riješiti velike stvari, a onda možemo krenuti u one korake koji će omogućiti svim da se osjećaju sigurno u hrvatskoj državi, rekla je hrvatska predsjednica i zaključila:

- Nekima je vjerojatno ćirilica važna, drugi kažu dajte nas pustite na miru, pustite nas da živimo. I ako ja mogu nešto pomoći, razgovorima između srpske zajednice, između većinskog hrvatskog naroda i svih ostalih u Vukovaru, to ću učiniti. Međutim, sa svoje strane neću jednostrano činiti ništa što bi svima njima - i Hrvatima i Srbima i ostalima nacionalnim manjinama otežalo život u Vukovaru. Oni najbolje znaju okolnosti u kojima žive, uvijek ima političkih performans, ali u konačnici mislim da narod zna, hoće i može procijeniti," rekla je predsjednica.

Sisak,181019.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic nazocila je u petak u Novom Farkasicu obiljezavanju Dana branitelja Sisacko-moslavacke zupanije u znak  sjecanja na veliku pobjedu hrvatske vojske u tom mjestu 18. listopada 1991. kada je zaustavljne prodor sprskog agresora na obale rijeke Kupe i dalje prema Zagrebu.
Na fotografiji: Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic, ministar branitelja Tomo Medved i zupan Ivo Zinic u   Novom  Farkasicu.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX
Kolinda Grabar Kitarović, ministar branitelja Tomo Medved i zupan Ivo Žinić

Komentirala je pozive na sučeljavanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore. „Ja nemam nikakvih uvjeta. Ali gledajte, nitko od nas još trenutno nije kandidat. Gospodin Milanović silno se trudi sebi dati više pozornosti nego bilo tko drugi od pretendenata. On ide Hrvatskom i pokušava iznaći načina kako bi promovirao sebe i neke svoje ideje. Ja obnašam svoje državničke dužnosti, obnašat ću ih i dalje. Kampanja će doći kad za to dođe vrijeme, a kad kandidati predstave svoje programe, vrlo rado ću razgovarati sa svima njima o bilo kakvoj raspravi i debati. Jer o čemu ćemo sad razgovarati? Ako netko nema program, nego jednostavno ide s nekim pošalicama ili napadima ili idejama koje nisu ostvarive, to je jednostavno neozbiljno" kazala je predsjednica.

Također je rekla kako nije čula za prijedlog Miroslava Škore da se sučeljavanje održi u Areni u Splitu ili Zagrebu, gdje bi kandidati mogli vidjeti kako ljudi reagiraju na njihove poruke.

"Ja se ne bojim nikakve debate, naravno. Sve dok je u skladu sa zakonom, sve dok se nikoga tu ne diskriminira. Jer prema hrvatskom Ustavu kandidati za predsjednika Republike Hrvatske mogu biti svi hrvatski državljani stariji od 18 godina. E sad, postoje uvjeti: sakupiti određen broj potpisa, proći svu onu proceduru, što je i DIP objavio nedavno. Dakle, dok nismo kandidati ne znamo o čemu ćemo sada razgovarati, rekla je predsjednica u Novom Farkašiću.

Na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u znak sjećanja na jednu od prvih značajnih pobjeda hrvatskih branitelja nad srpskim agresorom 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici „Crnih mambi”, „Gromova” te lokalnih postrojbi zaustavili napredovanje agresora prema rijeci Kupi i dalje prema Zagrebu, okupili su se predstavnici braniteljskih udruga, članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja i civila, predstavnici Hrvatske vojske i policije, te brojni dužnosnici. Svečanosti su uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nazočili ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić. Sudionici svečanosti su na spomenik poginulim braniteljima Novog Farkašića položili vijence i zapalili svijeće. Tijekom prijepodneva za sve poginule branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće na sisačkom gradskom groblju i kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Siska, a u sisačkoj katedrali služena je sveta misa za poginule branitelje.

Obraćajući se braniteljima Sisačko-moslavačke županije poručila je kako mogu bolje nego itko autentično obnoviti sjećanje na te godine u kojima se od Novske, Dubice i Hrvatske Kostajnice, preko Dvora, do Petrinje i Gline, i naposljetku Siska branila i oslobađala Hrvatska. „Nažalost, cijena razaranja i teških zločina velikosrpskog agresora bila je golema. Za mnoge od njih krivci još nisu odgovarali“, naglasila je. „Obitelji naših mučenih, ubijenih i nestalih branitelja i civila imaju pravo na to, kao i svi mi, kako bismo zaključili stranice prošlosti i posvetili se stranicama budućnosti“, kazala je, dodavši kako u tome kao da se stalo na pola puta.

„Slikovito rečeno, kao autocesta do Siska. Više puta govorila sam o tome, ali možda nisam govorila dovoljno jasno i glasno. Danas kažem da će nastavak izgradnje autoceste do Siska biti moja prva briga nakon izbora. Neka to shvati kako god tko hoće, ali to moram reći jer se to mora reći, jer država ne smije stati na pola puta, pogotovo ne tu, u zemljopisnom centru Hrvatske. Možda dovršetak te ceste, gospodarski gledano, i nije najvažniji, ali je itekako važno da kao država posvjedočimo da smo odlučni i odgovorni završiti što smo započeli. Samo onaj tko tako čini, može računati na povjerenje naroda“, istaknula je predsjednica u Novom Farkašiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:44