TENZIJE

VIDEO: Pogledajte incident u Vukovaru, Penava je bacio statut na ćirilici, a drugi čovjek grada spremio je 'poklon' za vijećnika SDSS-a

 
 Vlado Kos / CROPIX

Incident na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća u Bruxellesu je komentirao i premijer Andrej Plenković. Poručio je kako se u tom gradu treba stvoriti politika koja ide prema smirivanju tenzija, pomirbi, suživotu, boljem razumijevanju većinskog hrvatskog naroda s predstavnicima srpske manjine, javlja HRT.

- Premalo imam informacija je li to danas bilo s nekim ciljem provokacije. Očito je gradonačelnik Penava to doživio kao provokaciju, pa je očito burnije reagirao. U svakom slučaju nije dobro da se to događa. Nisam imao nikakva saznanja da će predstavnik SDSS-a uručivati statut grada Vukovara na ćirilici baš na sjednici gradskog vijeća kada se odlučuje o ovoj temi. To mi ne djeluje baš najdobronamjernije, premda nema ništa nezakonito. Očito su tenzije još visoke, a moramo ih smirivati. Ovakvi incidenti prema mom mišljenju su loši i nepotrebni, kazao je premijer.

Na pitanje novinara hoće li razgovarati s Miloradom Pupovcem o tome, kazao je da će sa svima razgovarati.

- Čini mi se da dio ljudi namjerno neke stvari rade ili ih ima dio koji se prave nevješti ili zaista ništa ne razumiju. Ako vodim politiku koja smanjuje podjele i polarizaciju u društvu, onda imate stalno aktere koji guraju vodu na taj mlin. Ima ih dosta koji to rade. Oni žele vratiti podjele u društvu na razinu koja je neprimjerena trenutku. Hrvatska je kao država, društvo, riješila sve svoje strateške zadaće. Sada se svi zajedno trudimo na gospodarskom, socijalnom i razvojnom segmentu, dodaje Plenković.

Govoreći o pravima Srba u Vukovaru rekao je da je tu riječ o nadležnosti Gradskog vijeća te da se baš na današnjoj sjednici toga tijela trebalo odlučiti kakva je situacija između većinskog hrvatskog naroda i manjinskih predstavnika.

- Na njima je da to procijene. Razumijem da postoje teške rane, strašni zločini. Najgori ratni zločini dogodili su se baš u Vukovaru. Međutim, moram podsjetiti na tu hrabrost, odvažnost i državništvo predsjednika Franje Tuđmana koji je odabrao mirnu reintegraciju. Ta odluka je poštedila, siguran sam, veliki broj života. Dosta godina nakon toga moramo raditi na tome da taj suživot bude funkcionalan. Očito tu ima tenzija, ali na tome se moraju svi potruditi, kaže Plenković, a javlja HRT.

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, prijedlog je Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske manjine, koje je u petak vijećnicima pročitao gradonačelnik Ivan Penava.

Nakon što je prijedlog zaključka Penava preložio vijećnicima, vrlo oštra i emocijama nabijena rasprava u jednom trenutku je došla do ruba incidenta. Zaključak je prihvaćen većinom glasova vukovarskih gradskih vijećnika.

U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot , ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru.

U drugom dijelu zaključka se konstatira da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. - i to pravo na ljudski život, dostojanstvo, i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

U trećem dijelu zaključka se konstatira da bi se - u kontekstu tih činjenica, proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara - smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.

Rasprava došla do ruba incidenta

Nakon što je gradonačelnik Penava gradskim vijećnicima pročitao prijedlog zaključka uslijedila je rasprava koja je u jednom trenutku došla do ruba incidenta.

Na napetoj, emocijama nabijenoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u jednom trenutku predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar rekao je da je rasprava krenula u krivom smjeru te pozvao na dijalog i pritom uručio Penavi statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, koji je jučer javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu.

Zaključci prihvaćeni

Gradonačelnik Penava bacio je na pod statut, a potom ga je digao i pokazujući pred novinarima izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca. Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo je majicu na kojoj je ispisan broj žrtava sprske agresije na Vukovar i predao je Kolaru.

Zaključke koje je predložio Penava vukovarsko Gradsko vijeće je prihvatilo s 15 glasova za, tri SDSS-ova vijećnika bila su protiv, a dva vijećnika bila su suzdržana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 06:51