EKIPIRANJE SURADNIKA

Kolinda već izabrala dvoje za Pantovčak, od Josipovićevih ljudi tražit će da stave svoje mandate na raspolaganje

Pavić i Jureško Kero idu u Ured predsjednice
 Damjan Tadić/CROPIX

Oko 22 sata u izbornoj noći Kolindi Grabar Kitarović zazvonio je mobitel.

- Čestitam vam na pobjedi - kazao je njen protukandidat Ivo Josipović. Nazvao ju je prije nego što se obratio javnosti i priznao izborni poraz. Dogovorili su i prvi susret na kojem će razgovarati o prijenosu ovlasti - ponedjeljak, 17 sati, Pantovčak. Bit će to susret samo njih dvoje. Bez suradnika.

Premijer Zoran Milanović još nije nazao novu predsjednicu niti joj čestitao na pobjedi. Ni Grabar Kitarović nije htjela komentirati premijerove izjave. Barem dok ne obave prvi susret. Dan nakon izborne pobjede Kolinda Grabar Kitarović provela je radno. Susret s Josipovićem, mediji, planovi... Bila je dobro raspoložena. Sretna. Znakove umora nije pokazivala, iako prethodnu noć, kažu njeni suradnici, nije mnogo spavala, svega tri sata. Nije mnogo ni slavila svoju pobjedu. Tek kratko je navratila na party koji su organizirale njene stranačke kolege. Doma je otišla već oko 2 sata.

Ovih dana planira posjetiti i rodni Grobnik te do inauguracije obaviti još nekoliko poteza. Jedan od njih je istupanje iz HDZ-a, jer predsjednik ne može biti član stranke. Drugi zadatak bit će zahtjevniji - sastavljanje budućeg ureda. A koliko će nova predsjednica biti samostalna u odnosu na HDZ, moglo bi se vidjeti već i po odabiru najbližih suradnika koji će s njom na Pantovčak.

- Prerano je za imena. Ekipu tek treba složiti - uvjerava nas nekolicina HDZ-ovaca bliskih novoj predsjednici.

U stranačkim kuloarima, pak, za sada se spominju tek dva imena koja bi sa sigurnošću mogla računati da će u Ured predsjednika. Prvo je ime glasnogovornika u kampanji Mladena Pavića, koji bi istu ili sličnu poziciju mogao dobiti i na Pantovčaku, dok je druga osoba Jadranka Jureško Kero. Ona je u kampanji bila osobna savjetnica Grabar Kitarović za medije, a u budućnosti bi mogla biti, tvrde upućeni, šefica kabineta predsjednice.

Kad je riječ o direktoru kampanje Miru Kovaču, u stranci tvrde da on ipak neće na Pantovčak.

- Kovač će za sada ostati na plaći u stranci, na mjestu međunarodnog tajnika - tvrdi naš izvor. Kaže da Kovač ionako nikada nije bio među najbližim suradnicima Grabar Kitarović iako je bio šef kampanje. U stranačkim kuloarima se priča kako već sad postoje pritisci na Grabar Kitarović iz vrha HDZ-a da angažira nekoliko “provjerenih” kadrova na Pantovčaku, čemu ona, navodno, nije sklona.

- Kolinda će jako paziti kod odabira ekipe jer si ne želi stvoriti teret već na početku. Sigurno će biti i zahtjeva da se nekima u stranci oduži zbog kampanje, kao, primjerice, glavnom tajniku M. Brkiću. Ali, morat će biti oprezna da joj se kod izbora ekipe ne bi dogodilo kao Josipoviću, da su neki savjetnici morali zbog raznih afera otići i prije nego što su zagrijali mjesto na Pantovčaku - kaže naš izvor. Kolinda će, doznajemo, tražiti od Josipovićevih suradnika mandate na raspolaganje, ali će sa svima obaviti i razgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:27