'ZEN BUDIZAM'

KOMEDIJA U SABORU 'Njonjo' Jandroković Čačića prozvao 'Pipi', jer je ovaj Šukeru rekao 'Šuki'

'Pa tko će normalan investirati kada se mijenja porezna politika, retroaktivno se oporezuje, dodatno se oprezuju dividende i isplaćena dobit, kada se govori o porezu na imovinu...?' - pita analitičar Ante Babić
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Umjesto da nam govore o Zakonu, prvi potpredsjednik Čačić i ministar poduzetništva Maras pričaju nam balalajke – negodovao je HDZ-ovac Ivan Šuker jutros u Saboru u raspravi o Zakonu o poticanju ulaganja. Odmah mu je stigao i poučak predsjedavajućeg Nenada Stazića.

- Nije moguće pričati balalajke jer je balalajka žičani instrument – uzvratio je Stazić HDZ-vom zastupniku.

- A prijedlog Zakona o poticanju investicija predstavili su prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar poduzetništva Gordan Maras. Čačić tvrdi kako će Zakon promjeniti dosadašnji sustav koji je potpuno zahrđao.

- Ovo je sustav gdje su sve žile začepljene, gdje nitko ne želi donositi odluke, i taj sustav moramo razbijati. Ovaj zakon dobra je platforma da se to promijeni – naglasio je Čačić. Najavio je kako će njegovo ministarstvo izaći sa strategijom kojom će jasno definirati nositelje i rokove investicijskih projekata.

- Ako ne napravimo pomak prema gore na ljestvici konkurentnosti onda, prosim lepo, možete me prozivati i imat ćete sve razloge za to jer je to moj posao – poručio je Čačić oporbi. Zakon, objasnio je, donosi niz novosti, kroz poticanje ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, pojednostavljenje administrativne procedure, posebno za velike projekte, te lakše odlučivanje. Maras je slikovito opisao Zakon.

- Ovaj sustav do sada je bio zaključan i ovaj zakon je dobar impuls da se malo 'propušu dizne' – rekao je. Vladin prijedlog prdviđa niz poticaja, od oslobođenja plaćanja poreza na dobiti na nove investicije, do poticaja i do 9 tisuća eura za svako novootvoreno radno mjesto.

Iako i oporbeni HDZ podržava Zakon, raspravu su iskoristili kako bi uputili niz kritika na račun Vlade i njezinih dosadašnjih mjera u gospodarstvu.

Ante Babić tvrdi kako nije čudo što građani u bankama na štednji drže 200 milijardi kuna umjesto da ulažu.

- Pa tko će normalan investirati kada se mijenja porezna politika, retroaktivno se oporezuje, dodatno se oprezuju dividende i isplaćena dobit, kada se govori o porezu na imovinu... Svatko normalan će štedjeti jer nema poreza na kamate niti ga itko spominje – poručio je Babić. Ivan Šuker optužio je Vladu kako je zaustavila započete investicije bivše vlasti na kojima se počelo raditi i za koje je osiguran novac.

- A sve samo kako bi vam slika proračuna bila ljepša odnosno kako bi štimalo – naglasio je Šuker. Odmah je stigao i odgovor ministra poduzetništva.

- Gospodinu Šukeru je valjda više štimao proračun kad je on bio ministar i kad je deficit bio 15, a ne 10 milijardi kuna. Pa nije moguće da želite da deficit bude 5 milijardi kuna veći. Mi smo smanjili deficit za 5 milijardi kuna iako smo za 3 milijarde kuna rasteretili poduzetnike. A kada ste Vi bili ministar tonuli smo iz godine u godinu – uzvratio je Maras.

Na kritike Đure Popijača kako su brojke neumoljive jer je u mandatu ove Vlade BDP pao 2,1 posto, nezaposlenost porasla i u turističkoj sezoni, pala industrijska proizvodnja... Maras je odgovorio kritikama na račun bivše vlasti oko javnih nabava.

- Vaša javna nabava više se sigurno neće ponoviti ovoj Vladi – odgovorio je Maras.

To je posebno naljutilo HDZ-ovce koji su zatražili stanku.

- Mi ne negiramo ovaj zakon, a što smo doživjeli? Vrijeđa nas se – požalio se uime HDZ-a Šuker.

Zastupnicima HDZ-a Čačić je poručio kako bi i njima trebalo biti u interesu da se situacija popravi.

- Vi ćete kritizirati, a mi ćemo govoriti o dobrim stvarima. A valjda nam je interes svima da takvih dobrih stvari bude što više. Pa kad dođete na vlast da krenete sa što boljih temelja bez obzira kada će se to dogoditi. To će se kad tad desiti – priznao je Čačić. Otkrio je i jednu zanimljivost koja, tvrdi, pokazuje kako je njegova zamjenica Tamara Obradović Mazal, koja je bila s njim u Saboru, komplementrana s njegovim osobinama.

- Evo sad prije ovog istupa napisala mi je: sada nježno, mesijanski, zen budizam – rekao je Čačić kod kojeg je preporuka očito djelovala jer se svom političkom protivniku Šukeru obratio tepajući mu – Šuki. HDZ-ovcima to međutim nije bilo previše drago pa se Gordan Jandroković u svojoj replici Čačiću obratio sa – Pipi.

Novi zakon u brojkama

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto.

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto.

Te su potpore za investicije u radno-intenzivnim granama 25 posto veće za otvaranje najmanje 100 novih radnih mjesta, 50 posto veće za otvaranje 300 te 100 posto veće za otvaranje 500 novih radnih mjesta. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:12