NOVI ELEMENTI U AFERI

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Sanaderov povratak se danas po HDZ doima mnogo neugodnijim nego prije desetak dana

 Arhiva/Cropix

ZAGREB - Komentirajući austrijsku odluku o izručenju bivšega hrvatskog premijera, napisali smo da Ivi Sanaderu u Hrvatskoj više nitko ništa ne vjeruje i da njegov povratak u zemlju može biti neugodan za sadašnju Vladu jedino utoliko što će svaki javni istup dr. Sanadera, a vjerojatno i njegovih odvjetnika, stalno podsjećati birače da su sadašnja premijerka i drugi članovi vodstva Hrvatske demokratske zajednice sjedili pokraj Sanadera dok je on donosio odluke koje Državno odvjetništvo sada ocjenjuje kao teški, organizirani, koruptivni kriminal.

Danas, u vrijeme Sanaderova povratka u Hrvatsku, političke okolnosti premijerova izručenja značajno su se promijenile.

Ne zbog eventualnog porasta Sanaderova kredibiliteta: njemu i dalje nitko ništa ne vjeruje i teško je povjerovati da će s trajanjem istražnog postupka i suđenja Sanaderova vjerodostojnost rasti.

Međutim, uhićenje HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević promijenilo je javnu predodžbu o aferi Sanader.

Do njezina hapšenja slučaj Sanader mogao se tretirati kao slučaj političara koji je svojim golemim utjecajem odlučio doći do golemog novca i koji je u tu svrhu bio izgradio paralelni sustav upravljanja državom i strankom. Poslije uhićenja HDZ-ove blagajnice čini se kako se ne radi ni o kakvom paralelnom koruptivnom sustavu, nego je dr. Sanader, naprotiv, koristio postojeći, legalni stranački i državni sustav za ilegalno izvlačenje novca.

Poslije blagajničina hapšenja slučaj Sanader više nije pitanje kaznene i političke odgovornosti bivšeg premijera, nego političke odgovornosti cijelog vodstva Hrvatske demokratske zajednice, ali kaznene i odgovornosti HDZ-a, kao pravne osobe.

Utoliko svaki Sanaderov iskaz - bio vjerodostojan ili ne - može poslužiti kao trag za istragu o tome tko je sve u Hrvatskoj demokratskoj zajednici znao za izvlačenje novca iz javnih poduzeća, za skandale poput Brodosplita ili, pak, za stranačke crne fondove.

Pritom je posve nevažno jesu li pojedini ministri uzimali novac iz crnih fondova za crkvene potrebe - kao što to tvrdi potpredsjednik Vlade Darko Milinović - ili za osobne potrebe.

Bitno je da su odlučili raspolagati ilegalnim stranačkim novcem, čime se prekršili kako zakone Republike Hrvatske, tako i elementarna pravila o funkcioniranju političkih stranaka.

Sanaderov povratak u Hrvatsku, u svjetlu novog pravca Bajićeve istrage koja, čini se, više nije usmjerena samo protiv bivšeg premijera, nego i protiv ondašnjeg vodstva Hrvatske demokratske zajednice, danas se po HDZ doima mnogo neugodnijim nego prije desetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:01