KONAČNI OBRAČUN

Grbin iz SDP-a izbacio Bernardića i još šestero ‘neposlušnika‘: ‘U Saboru osnivamo novi Klub!‘

‘Svojim istupima su nanijeli ogromnu štetu SDP- u. I tome je danas došao kraj‘, rekao je predsjednik stranke
Peđa Grbin i Davor Bernardić
 Goran Mehkek/Cropix

Bivši šef SDP-a Davor Bernardić, bivši ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, bivša zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko Vidović i Katica Glamuzina od sinoć više nisu članovi SDP-a i pridružuju se ljetnom nizu izbačenih uz Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Opačak Bilić. Domagoj Hajduković, član Predsjedništva, koji se protivio izbacivanju kolega, ali je prošao samo s opomenom, odlučio se sam "ponosno isključiti iz stranke". Hajduković se s ostalim kolegama našao u grupi onih pobunjenih članova saborskog Kluba SDP-a kojima je Predsjedništvo dodijelilo žuti karton: Matko Kuzmanić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Irena Šimunić, Sanja Udović.

Tako je presudilo Predsjedništvo SDP-a u četvrtak popodne s 15 glasova "za" i dva "protiv" da se Klub od 32 člana odrekne ukupno svojih 11 članova. Već u 18,30 sati imena sedmero eliminiranih iz stranke "nestali" su, izbrisani su i s mejling grupe saborskih zastupnika.

image
Peđa Grbin
Nera Simic/Cropix

Ako je predsjednik SDP-a Peđa Grbin htio izbjeći sramotan raskol saborskog Kluba i ishod koji bi za SDP značio da 18 otpisanih u nekom novom saborskom klubu budu brojčano nadmoćniji, a da u izvornom SDP-ovom Klubu ostane samo 14 zastupnika, čini se da je izabrao pogrešnu taktiku. Jer, kako neslužbeno saznajemo, ni sedmero onih koji su prošli s opomenom, a cijelo su vrijeme zagovarali isti stav kao i izbačeni, ni sami nemaju namjeru više ostati u SDP-u. Grbinovi oponenti planiraju ostati jedinistveni i odmah su sazvali hitnu zoom sjednicu. Već danas su dogovarali tehničke detalje kako će se oprostiti s članstvom u SDP-u, suglasni da se treba solidarizirati s novoizbačenim SDP-ovcima. Neslužbeno kažu da će javnost o tome saznati prije 14 sati, kada je za petak sazvano konstituiranje novog Kluba SDP-a kojeg će činiti oni koji su podržali Grbinove poteze.

Sporan im je kriterij po kojima je Grbin birao koga će izbaciti, a koga ostaviti, osim što je jasan "krimen" Davorka Vidovića i Franka Vidovića jer su njih dvojica javno osuđivali odluke Peđe Grbina. "Ne vidim što ja to nisam napravio, a oni jesu da sam 'zaslužio' ostanak", rekao nam je jedan od opomenutih.

image
Peđa Grbin
Nera Simic/Cropix

Grbin je nakon sjednice objavio odluku po kojoj će se sadašnji Klub zastupnika SDP-a rasformirati te će se osnovati novi, a u njemu će biti zastupnici koji nakon večerašnje sjednice Predsjedništva ostaju u stranci. Odluke o isključenju stavit će na dnevni red na prvoj redovnoj sjednici Glavnog odbora. Poručio je i da je sukob postojao samo kod pojedinaca koji nisu htjeli prihvatiti da budu dio tima nego su "inzistirali na zaštiti privatnih interesa, a ta priča je večeras završila".

Za mogućnost da se preostalih sedmero sami isključe Grbin je rekao da su u "SDP-u uvijek govorili hoće li nas biti pet, deset ili 28 je manje bitno od toga jesmo li se u stanju zalagati za ono za što smo dobili povjerenje od građana."

image
Arsen Bauk
Nera Simic/Cropix

Davorko Vidović ovako se oprostio od SDP-a: "Ponosan na ono iza mene, uspravan u sadašnjosti i sretan jer imam budućnost. U kojoj nema mjesta za 'drugove' iz sadašnjeg rukovodstva SDP-a! Vama iz rukovodstva zbogom i da se ne sretnemo nikad više! A svim drugim ljudima u SDP-u i onima kojima sam nešto značio i onima kojima nisam veliko hvala. Hvala i svim ljudima koji su podržavali moje kandidature na listama SDP-a. Bez tih ljudi moj rad ne bi imao smisla. Bez vas bih sigurno bio drugačiji čovjek! Zbogom SDP!!!"

image
Željko Jovanović
Nera Simic/Cropix

Hajduković je, pak, obznanio da "u stranci u kojoj se pluralizam i različita mišljenja ne uvažavaju, u stranci u kojoj predsjednik ne prenosi događaje kako su se dogodili, u stranci koja vas javno prihvaća, a potajno vas se želi riješiti, u kojoj pojedinci odbijaju dati dokumentaciju DORH-u ili su priznali kaznena djela, a još su članovi s blagoslovom vodstva - više ne želim biti...Volio bih reći da idem da bih se vratio, ali s ovako slijepim vodstvom…"

image
Ranko Ostojić
Nera Simic/Cropix

Konačni rasplet u SDP-u tijekom večeri smo pratili uživo, a više možete pročitati niže:

>>>NOVO<<< 19:16 Oglasila se na Facebooku još jedna izbačena članica SDP-a - Vesna Nađ.

- Hvala Peđi i ekipi iz Predsjedništva što su me večeras izbacili iz SDP-a nakon 21 godine u SDP-u zajedno s još šestero saborskih zastupnica i zastupnika! To će SDP-u sigurno drastično podići reiting, a i članstvo, ukoliko uopće netko ostane u SDP-u, znat će to prepoznati kao odličnu odluku!, napisala je.


19:11 Nekadašnji predsjednik SDP-a, a od danas i bivši član SDP-a Davor Bernardić na svom je Facebook profilu podijelio vijest Jutarnjeg o tome kako je izbačen iz stranke. Uz link je napisao i svoj kratak komentar: "Oprosti im Bože, ne znaju što rade".


19:10 Samo nekoliko minuta nakon kraja sjednice Predsjedništva na Facebooku se oglasio Domagoj Hajduković koji se sam isključio iz stranke.

- U stranci u kojoj se pluralizam i različita mišljenja ne uvažavaju, u stranci u kojoj predsjednik ne prenosi događaje kako su se dogodili, u stranci koja vas javno prihvaća a potajno vas se želi riješiti, u stranci u kojoj pojedinci odbijaju dati dokumentaciju DORH-u ili su priznali kaznena djela a još su članovi s blagoslovom vodstva - više NE ŽELIM biti. To nije stranka u koju sam ušao 2000. s ciljem promijena Hrvatske na bolje, to nije SDP, to nije stranka Ivice Račana u kojoj je obraz vrjedniji od izbora. Sutra ću podnijeti zahtjev za ispis iz članstva jer to nije stranka koja utjelovljuje moje principe, vrijednosti i ideale. Borba se nastavlja, ali ne u stranci koja je sve samo ne socijaldemokratska. Isprike svim časnim članicama i članovima SDP-a, nisam uspio spasiti stranku od ovakvog vodstva. Volio bih reći da idem da bih se vratio, ali s ovako slijepim vodstvom…, napisao je Hajduković.


18:59 - Svojim istupima su nanijeli ogromnu štetu SDP- u. I tome je danas došao kraj. Predsjedništvo je donijelo odluku da se Klub zastupnika SDP-a rasformira i da se sutra osnuje novi klub SDP-a sa zastupnicima koji su ostali članovi stranke. SDP će i dalje zastupati politike koje su u samoj srži socijaldemokracije. Hrvatskoj je potrebna jaka stranka. SDP kao stranka nema sukoba. Sukob je postojao samo kod pojedinaca koji nisu mogli prihvatiti da su dio tima, već su se vodili svojim privatnim interesa, rekao je nakon sjednice Grbin.

image
Članovi predsjedništva
Nera Simic/Cropix

Grbin je rekao da su odluke o isključenju i suspenziji donesene s 14, odnosno, 15 glasova od ukupno 17 članova Predsjedništva stranke.

- Što se Hajdukovića tiče, da sam smatrao da treba biti izbačen, to bih sam i predložio. On će sam odlučiti o svom političkom putu, poručio je Grbin.

Kaže kako će nakon ovih odluka SDP biti jača stranka.

- Ovo je bio ružan proces, u nekim trenucima je previše zamarao dio hrvatske javnosti, a drugi dio je previše zabavljao. Tome je došao kraj, istaknuo je šef SDP-a.

Naglasio je da ih je situacija posljednjih tjedana onemogućavala u provođenju politika i borbi za prava građana.


18:40 Predsjedništvo SDP-a odlučilo je iz stranke izbaciti sljedeće članove: Franko i Davorko Vidović, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Vesna Nađ, Davor Bernardić i Katica Glamuzina.

Ostalih sedmero 'neposlušnika' je suspendirano s opomenom.

Odluka je donesena većinom glasova Predsjedništva, a protiv nje su bili Romana Jerković, Domagoj Hajduković i Mišo Krstičević.

Premda se protivio izbacivanju kolega, odlukom Predsjedništva Hajduković nije izbačen, ali je tijekom rasprave online objavio da se 'ponosno isključuje iz stranke'.

Podsjetimo i kako su još ranije bez stranačke iskaznice ostali Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić.


18:03 Na početku sjednice je Peđa Grbin, kako neslužbeno doznajemo, stavio na dnevni red prijedlog za raspravu da se iz SDP-a ne izbaci svih 14 članova koji su se suprotstavili odluci Glavnog odbora, nego navodno samo njih sedmero, a da se drugi neposlušnici kazne blažom kaznom.

Među imenima koja se spominju za isključenje su Davorko i Franko Vidović te Vesna Nađ.


17:19 Članovi Predsjedništva SDP-a počeli su stizati na Iblerov trg na sjednicu tog stranačkog tijela. Prije ulaska u zgradu Željko Jovanović je kratko rekao novinarima:

- Koliko god bude imao članova Klub SDP-a, to će biti najbolji ljudi.

image
Željko Jovanović
Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 02:05