LOŠE U CRNOJ GORI

Konstruktor i IGH gube posao vrijedan čak 2,8 milijardi eura

 Admir Buljubašić/Cropix

ZAGREB - Sve je izvjesnije da će splitski Konstruktor i IGH izgubiti “posao stoljeća” - gradnju 170 kilometara autoceste Bar - Boljari u Crnoj Gori.

Ništa od kredita banaka

Savjet Vlade Crne Gore za gradnju te autoceste predložio je Vladi da započne pregovore s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor HCH, čija je ponuda na međunarodnom natječaju za gradnju autoceste bila drugoplasirama.

Vladin Savjet je, naime, procijenio da hrvatski konzorcij, kojem je na čelu Konstruktor, ne jamči zatvaranje finacijske konstrukcije. Na natječaju je hrvatski konzorcij ponudio gradnju te autoceste kroz model koncesije za 2,8 milijardi eura, od čega je konzorcij trebao osigurati milijardu eura. Financijski stručnjaci već mjesecima sumnjaju da Konstruktor kod stranih banaka može dobiti miljardu eura kredita, pa makar i uz garancije Vlade Crne Gore.

Ne žele financirati projekt

Grčko-izraelski konzorcij ponudio je gradnju za nešto manje od 4 milijarde eura, s time da crnogorska Vlada mora osigurati 2,8 milijardi koji je spreman prihvatiti posao.

Najveći problem Konstruktoru predstavlja činjenica da europske razvojne banke nisu spremne financirati taj projekt jer autocesta nije na popisu međunarodnih koridora. Prema neslužbenim informacijama čelnici EIB-a i EBRD-a sumnjičavi su prema isplativosti cjelokupnog projekta, no zapreka dogovoru je i sam direktor Konstruktora Željko Žderić kojem ne vjeruju zbog nedavnih afera. Stoga je pregovore sa ove dvije banke preuzeo Jure Radić koji pokušava realizirati povoljne kredite s ovim bankama. Ukoliko to ne uspije konzorcij vjerovatno ispada iz projekta jer neće moči prihvatiti u daleko skuplje kamate investicijskih banaka.

Pripreme već počele

Konstruktor je prije četiri mjeseca počeo pripremne radove gradnje, čemu su prisustvovali crnogorski premijer i hrvatska premijerka. Oduzimanje posla bilo bi veliki udarac za hrvatske građevinske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:47