PRAVNA BITKA

Kosor: Inzistirat ćemo na proširenju optužnice protiv Mladića za zločine u Hrvatskoj

Serge Brammez u srijedu je izjavio da Haški tribunal nema namjeru proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića za zločine u Hrvatskoj
Zagreb, 100511.Osnovna skola Scitarjevo.Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je sportsku dvoranu OS Scitarjevo.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednica vlade Jadranka Kosor u petak je prilikom posjeta nezbrinutoj djeci u Hrvatskom Leskovcu rekla da će Hrvatska inzistirati na proširenju haške optužnice protiv Ratka Mladića za zapovjednika vojske bosanskih Srba i za zločine u Hrvatskoj.

VIDEO, FOTO Ratko Mladić: Ja sam samo branio svoj narod. Želim živjeti i doživjeti slobodu

"Pripremamo zaključak za sjednicu vlade idući tjedan kojim ćemo potaknuti državno odvjetništvo kao neovisno tijelo da još jednom, makar je to učinilo, pošalje svu prikupljenu dokumentaciju sa zahtjevom glavnom haškom tužitelju da se optužnica proširi i na Hrvatsku kako bi Mladić odgovarao za sve strašne zločine koje je počinio u Republici Hrvatskoj", kaže premijerka.

Županijski sud u Šibeniku Ratka Mladića je osudio u odsutnosti na 20 godina zatvora zbog napada na Kijevo 1991. godine. Osim toga, Mladića se, tada kao načelnika štaba 9. korpusa JNA u Kninu, teretilo i za napade na civilne ciljeve u općinama Šibenik i Zadar, te raketiranje Požege s područja BiH, kao i za rušenje brane i hidroelektrane Peruča.

Podsjetimo, glavni haški tužitelj Serge Brammez u srijedu je izjavio da Haški tribunal nema namjeru proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića za zločine u Hrvatskoj, posebice za masakr u Škabrnji 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:20