NISU PRIVATNA SREDSTVA

Kosor Klaićevoj donirala novac neutrošen u utrci za Pantovčak, a ne vlastita sredstva!

HDZ je imao različita mjerila kada su u pitanju bili Andrija Hebrang i Jadranka Kosor
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Donacija od 250.000 kuna, koju je premijerka Jadranka Kosor prije šest godina darovala Onkološkom odjelu Dječje bolnice u Klaićevoj , zapravo je novac iz državnog proračuna koji je dobila kao naknadu troškova nakon predsjedničke kampanje 2005., a ne njezin privatni novac, kao što tvrdi Darko Milinović, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva.

Milinović je, podsjetimo, rekao da premijerka već 20 godina posjećuje tu bolnicu te da joj je darovala vlastitih 250.000 kuna.

Humanitarne svrhe

Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić pojasnio je, međutim, da je tih 250.000 kuna zapravo dio od milijun kuna, koliko je Kosor dobila od države nakon što je, kao kandidatkinja HDZ-a, prošla u drugi krug predsjedničkih izbora 2005. To, pak, znači da premijerka nije darovala osobni novac od plaće ili ušteđevine, već novac poreznih obveznika. No, Milinović ustraje na tumačenju kako je riječ o njezinim vlastitim sredstvima.

- Prema zakonu, pravo na naknadu troškova izborne kampanje iz proračuna imaju predsjednički kandidati, što je gospođa Kosor tada bila. Taj je novac išao na njezin račun i ona ga je, da je htjela, mogla zadržati za sebe. No, umjesto toga, ona je sav novac donirala u humanirane svrhe - rekao je Milinović.

Pokrivanje toškova

Isto tvrdi i glasnogovornik Vlade: taj novac pripada kandidatu, a ne stranci.

Zanimljivo je, međutim, da HDZ isto pravilo nije primjenjivao kada je bila riječ o prošlim izborima za predsjednika. Iako je i Andrija Hebrang kao predsjednički kandidat koji je osvojio više od 10 posto glasova stekao pravo na naknadu troškova od države u iznosu od 250.000 kuna, on taj novac nije mogao dijeliti u humanirane svrhe jer ga nikada nije ni vidio. Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak potvrdila je kako je tih 250.000 kuna iz proračuna uplaćeno na HDZ-ov, a ne Hebrangov račun čime je stranka pokrila troškove.

Zakon propisuje da naknada iz proračuna pripada kandidatu, no, za razliku od, primjerice, Stipe Mesića ili Borisa Mikšića, Jadranka Kosor u predsjedničku kampanju nije uložila ni kune vlastitih sredstava jer je sve troškove financirao HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:41