SPOR OKO GRANICE

Kosor o arbitražnom podnesku: 'Janša na leđima Hrvatske želi pojačati svoju poziciju u Sloveniji'

Zagreb, 310113.Markov trg, Sabor.Nastavak redovite sjednice Sabora s raspravom o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Prekrsajnog zakona.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Posebnu izjavu koju je parlament Slovenije prihvatio uz arbitražni podnesak oko granice , a kojom izražava očekivanje da će arbitraža potvrditi "teritorijalni kontakt" s otvorenim morem komentirala je bivša premijerka.

Jadranka Kosor koja je s tadašnjim premijerom Slovenije Borutom Pahorom i dogovorila rješenje za pitanje granice smatra kako ovaku izjavu slovenskog parlamenta treba „isključivo gledati u kontekstu unutarnjepolitičkih odnosa u Sloveniji“.

- Gospodin Janša i mnogi drugi pokušavaju nažalost na leđima Hrvatske pojačati svoje pozicije unutar Slovenije jer je njihova politička sudbina u ovom trenutku neizvjesna odnosno očekuju se novi izbori. Mislim da to i nije dobro – rekla je Kosor koja priznaje da je očekivala ovakav rasplet.

- Puno puta rekla sam da političke elite, koje su bile u stanju ponovno zakomplicirati odnose Hrvatske i Slovenije, spriječivši u ovom trenutku ulazak Hrvatske u EU tako što su bilateralno pitanje stavili kao pitanje svih pitanja vezano za ratifikaciju, su u stanju i dodatno zakomplicirati odnose. To nije dobro. Gospodin Janša, pokušavajući svakodnevno popraviti svoj rejting, zapravo pogoršava odnose između dvije zemlje. To je loše jer smo mi davno završili pregovore i Slovenija je preko svog tadašnjeg premijera Pahora potvrdila je da je Hrvatska svoj posao završila i da 1. srpnja postaje članica EU – kaže Kosor.

Ponovila je kako se bilateralna pitanja moraju rješavati ali ih nitko nema postavljati kao novu prepreku i pogoršavati odnose između dvije zemlje.

- Najbolji odgovor gospodinu Janši i nekima drugima koji stalno inzistiraju na novim i novim uvjetima je anketa među slovenskim građanima u kojoj velika većina podržava ratifikaciju hrvatskog ugovora. A izjava oko arbitražnog suda, da ako sud ne bi presudio onako kako oni očekuju, da onda neće priznati odluku... pa to je naprosto nonsens, to je smiješno zato što će arbitražni sud suditi u skladu s međunarodnim pravom kao što piše i u arbitražnom sporazumu. Naravno da se to nitko tko ozbiljno radi u političkom životu Slovenije ne bi usudio. To su ponovno neka strašenja Hrvatske sad kad bi se pitanje Ljubljanske banke trebalo riješiti – kazala je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:08