NOVI UDARAC PREMIJERKE

Kosor oduzela Bianci Matković nadzor nad pregovorima s EU

Ministrica bez portfelja danas nije bila na sastanku s Pregovaračkom skupinom za EU. U Vladi kažu da je Matković imala drugih obveza i da nije niti trebala biti na sastanku
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ministrica Bianca Matković i dalje gubi politički utjecaj u Vladi, o čemu svjedoči i današnji sastanak premijerke Jadranke Kosor s članovima Pregovaračke skupine za EU.

Imala je druge obveze

- Zatražila sam od ministara da od sada osobno kontroliraju sve procese i poslove vezane uz pregovore s EU koje treba odraditi - rekla je Kosor nakon sastanka. Iako je ministrica Matković zadužena za koordinaciju pregovaračkog procesa - danas nije bila na sastanku u Banskim dvorima.

U Vladi kažu da je Matković imala drugih obveza i da nije niti trebala biti na sastanku. Ali takvo tumačenje ne djeluje uvjerljivo ako se zna da je jedan od glavnih poslova ministrice Matković do sada bila upravo koordinacija svih Vladinih institucija koje se bave pregovorima s EU.

Taj posao Matković je dobila od bivšeg premijera Ive Sanadera dok je još bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova. Kao osoba od Sanaderova povjerenja, Matković je s velikim autoritetom nadzirala pregovarački proces. Kada je ušla u Vladu Jadranke Kosor kao ministrica bez portfelja, to je protumačeno kao Sanaderov pokušaj da preko nje kontrolira događaje u Banskim dvorima.

Mesićeva kritika

I tada je rečeno da će jedan od njenih najvažnijih poslova biti koordinacija pregovaračkih procesa. No, vrlo brzo su se pojavile informacije o njezinim sukobima s premijerkom, a i šef države Stjepan Mesić već se više puta javno zapitao što Matković zapravo radi u Vladi.

U političkim se kuloarima smatra da je ministrica Matković posve izgubila svoj politički utjecaj i nagađa se da bi mogla ostati bez fotelje prilikom prve ozbiljne rekonstrukcije Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 00:16