AMERIČKI PLAN PRITISKA NA HRVATSKU

Kovač nije najavio ni predsjednici ni premijeru da se treba sastati s Johnom Kerryjem

Otkazivanje sastanka je poruka da je Washington nezadovoljan načinom na koji se Hrvatska odnosi prema ustaškom režimu i slobodi medija
 Reuters, EPH

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač nije obavijestio ni predsjednicu Republike, ni premijera da odlazi u Sjedinjene Američke Države na susret s Johnom Kerryjem, doznaje Jutarnji list.

Prema našim informacijama, premijer Orešković za sastanak je doznao na prilično neobičan i neugodan način. Naime, za sastanak mu se najavila američka veleposlanica u Hrvatskoj, Julieta Valls Noyes, i rekla mu da dolazi s njim dogovoriti detalje sastanka s Kerryjem, na što je začuđeni Orešković navodno pitao o kakvom je uopće sastanku riječ.

Krugovi bliski Kovaču tvrde kako nije istina da premijer nije bio obaviješten, ali podatak koji se odnosi na to da predsjednica nije imala informaciju nije nam demantiran. Da se organizacija posjeta SAD-u odvijala u velikoj tajnosti, govori i podatak o tome da Ministarstvo vanjskih poslova posjet uopće nije najavljivalo, iako inače redovito obavještava o svim ministrovim aktivnostima. Prema navodima Wall Street Journala, Kerry se s Kovačem trebao susresti 4. svibnja u 17 sati, no sastanak je prebačen na 10 sati ujutro istog dana, i to s podtajnikom za politička pitanja Thomasom Shannonom.

Napad predsjednice

Kovač potom odlazi u Prag. Istog dana, 4. svibnja, uslijedio je napad predsjednice na ministra Kovača uz napomenu da ga “proziva i poziva”. U kontekstu nove informacije Jutarnjeg lista o tome da uopće nije bila obaviještena o njegovu posjetu SAD-u, taj napad predsjednice dobiva dodatnu težinu. Ako o posjetu ministar doista nije obavijestio ni predsjednicu, ni premijera, to je veliki propust i otvara pitanje na koji način zapravo funkcionira hrvatska vanjska politika.

Naši sugovornici kažu da je otkazani susret s američkim tajnikom dosad nezabilježen događaj u hrvatskoj diplomatskoj povijesti i veliki politički šamar Hrvatskoj. Tim više što u vrijeme zakazanog susreta Kerry prema svemu sudeći nije imao nijednu dogovorenu obavezu. Prema riječima naših sugovornika, otkazivanje sastanka zapravo je američka poruka da je SAD nezadovoljan načinom na koji se hrvatska politika odnosi prema ustaškom režimu i slobodi medija.

Kontakti s Iranom

Iako iz MVP-a inzistiraju na tome da su “odnosi Hrvatske i SAD-a prijateljski i vrlo bliski”, u zadnja tri mjeseca dogodilo se više “incidenata” koji upućuju na to da su odnosi ipak narušeni. Sve je počelo još u veljači kad je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš u raspravi oko smjene ravnatelja SOA-e u televizijskoj emisiji rekao: “Imam podatak da je Dragan Lozančić uspostavio suradnju s obavještajnom službom jedne države koja je tada bila pod sankcijama bez znanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i bez znanja predsjednice i Odbora za nacionalnu sigurnost. Rečeno mi je da je to također protuzakonito”.

Bilo je jasno da je riječ o Iranu. Američka strana to nije dobro primila. Naime, SOA je uspostavila određene kontakte s Iranom, ali nije bila riječ o suradnji. I sve to je prošlo uz suglasnost SAD-a. U medijima je ubrzo objavljeno da je ta informacija u javnost puštena kako bi se diskreditiralo Lozančića i Daniela Markića koji je bio zadužen za “suradnju” s Iranom, a premijer i predsjednica predložili su ga za novog ravnatelja SOA-e. Tepeš je na traženje SAD-a najednom nestao iz javnosti.

No, uslijedila je i nova gesta SAD-a. Direktor CIA-e, John Brennan, otkazao je posjet Zagrebu koji je već bio dogovoren te početkom travnja posjetio samo Sarajevo. Lozančić je trebao biti jedna od tema razgovora Kerryja i Kovača. Ne treba zaboraviti da je Lozančić i američki državljanin te da SAD o svojim državljanima vodi brigu, a pogotovo kad je još riječ o ravnatelju tajne službe. Brennanov nedolazak u Zagreb bila je prva u nizu američkih poruka Hrvatskoj. Uslijedile su nove.

U posjet predsjednici Grabar-Kitarović došao je posebni izaslanik za pitanja holokausta State Departmenta, Nicholas Dean. Američka strana jasno je naglasila bojazan od radikalizacije hrvatskog društva i tražila jasnije ograđivanje od ustaštva. Nekoliko dana poslije uslijedio je novi pritisak.

Sastanak veleposlanika

Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes preko Twittera je objavila da je kod austrijskog veleposlanika održan “veoma zanimljiv sastanak s kolegama o medijskim slobodama”, uz dodatak: “Ključni prioritet u našoj vanjskoj politici”. Na sastanku su bili veleposlanici zemalja EU i SAD-a i nakon toga jasno poručili da je Hrvatska pod monitoringom zbog slobode medija. Ti sastanci i objave izazvali su predsjednicu države koja je veleposlanicima javno poručila: “To mi je bilo jako čudno s obzirom na to da se veleposlanici ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice”. Nekoliko dana poslije predsjednica na sastanak zove veleposlanike zemalja EU i američku veleposlanicu. U Uredu predsjednice na novinarska pitanja odgovaraju da nema sastanka, no američka je veleposlanica nakon njega na Twitteru objavila fotografije sa sastanka i napisala da se govorilo o slobodi medija.

I na kraju je uslijedio odlazak Kovača u SAD i veliki udarac Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:05