PATRIA

KREĆE IZVOZ NA BLISKI ISTOK? Đuro Đaković čeka mogući unosni posao za Emirate

Borbena vozila za arapske naručitelje mogla bi se proizvoditi u Sl. Brodu
 Danijel Soldo / EPH

Finska tvrtka Patria AMV objavila je ovih dana da je sklopila ugovor o isporuci borbenih oklopnih vozila AMV 8X8 Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Patriji ne žele otkriti vrijednost ugovora ni koliki je broj vozila ugovoren te tvrde da je to tajan podatak.

Kada je prije nekoliko godina raspisan natječaj u njemu je pisalo da se nabavlja 600 vozila ali nije poznato da li je ta količina i ugovrena. U priopćenju Patrije se navodi kako će se zbog brzine isporuke prve količine vozila biti skinuta sa proizvodne linije u Poljskoj. Ta informacija je u javnosti izazvala nedoumicu oko udjela “Đure Đakovića” u tom ugovoru. Naime, kada je prije nekoliko godina objavljeno da se Patria javila na natječaj u UAE najvljivalo se kako bi dio vozila mogao biti proizveden u Slavonskom Brodu ukoliko Finci dobe ugovor.

‘Blisko surađujemo’

U Patriji tvrde kako će se prva količina vozila proizvesti u Poljskoj zbog kratkog vremena za isporuku te da računaju na Đuru Đakovića u ovom projektu. “Zbog kratkih rokova isporuke, ova serija će biti proizvedena u Poljskoj gdje je proizvodna linija aktivna kao i logistika. U budućnosti Đuro Đaković će vrlo vjerojatno proizvoditi vozila za Patrijine programe. Mi blisko surađujemo sa Đurom Đakovićem sada i to ćemo činiti u budućnosti”, ustvrdio je nakon potpisivanja ugovora Mika Kari, predsjednik Patria Land Systems. To je zapravo najava da bi “Đuro Đaković” da bi mogao proizvoditi oklopna vozila za UAE.

Tomislav Mazal, predsjednik Uprave ”Đure Đakovića” u ovom trenutku ne želi konkretnije govoriti o mogućem poslu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. “Očekujem da će da se neki projekti realizirati ove godine što samostalno što s Patrijom”.

Čeka se Kuvajt

Njegova suzdržanost u ovom trenutku je posve očekivana jer dok nema potpisani ugovor teško je javno govoriti o mogućim poslovima.

Osim toga, u “Đuri Đakoviću” iščekuju odluku Ministarstva obrane Kuvajta o izboru proizvođača oklopnih vozila. Riječ je o nabavci 140 oklopnih vozila od kojih je dio naoružan daljnski upravljivom stanicom 30 milimetara Kuvajt je je natječaj objavio prije nekoliko godina na koji se sa vozilom AMV 8x8 samostalno javio “Đuro Đaković”. Vozilo je na testiranjima u Kuvajtu imalo najbolje rezultate.

Prije godinu dana kuvajtsko ministarstvo obrane zatražilo je od “Đure Đakovića” da preda konačnu obvezujuću tehničku i financijsku ponudu. Prema neslužbenim informacijama odluku o pobjedniku na natječaju Kuvajt bi mogao objaviti u prvoj polovici ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:01