PREDSTAVKE STIŽU

NEVJEROJATNA ZJAPEĆA RUPA U OBAVJEŠTAJNOM SUSTAVU Hrvatska već tri mjeseca nema nikakav civilni nadzor tajnih službi

Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija istekao je mandat pa nemaju ovlasti kontrole
 EPH

Nakon što je politički analitičar Davor Gjenero u Jutarnjem listu iznio optužbe kako Sigurnosno-obavještajna agencija nad njim provodi mjere tajnog prikupljanja podataka po nalogu bivšeg premijera Zorana Milanovića, kojeg su smetali Gjenerovi javni istupi, jučer se oglasila i SOA. U priopćenju za HTV nije ni potvrdila ni demantirala da se nad Gjenerom provode mjere, već je naglasila kako djelatnici SOA-e svoj posao obavljaju profesionalno, kako ne postoji mogućnost da bilo koji državni dužnosnik naloži primjenu mjera SOA-i te kako bilo tko “u slučaju sumnji u nezakonitosti ima na raspolaganju trostruki nadzor: stručni, parlamentarni i građanski”.

Nadzor nad agencijom

Gjenero je jučer u medijima još jednom ponovio optužbe na račun bivšeg premijera te je potvrdio da se nikada za pomoć nije obraćao ni saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ni Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija jer takvo obraćanje smatra besmislenim. No, Miroslav Tuđman, bivši predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i sadašnji potpredsjednik Odbora tvrdi da je to jedini način na koji Odbor može zatražiti nadzor nad radom SOA-e. - U tom slučaju možemo od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražiti provođenje nadzora nad Agencijom - naglašava Tuđman. On nije želio komentirati optužbe Gjenera jer tvrdi da nije dovoljno upućen u slučaj.

Predstavke stižu

No, sve da se Gjenero i htio obratiti Vijeću za građanski nadzor, to već neko vrijeme formalno-pravno ne bi bilo moguće: Vijeću je, naime, prije više od tri mjeseca istekao mandat, sadašnji članovi nisu raspušteni, mandat im nije produljen, niti je saborski odbor, sukladno zakonu, uputio javni poziv za predlaganje novih kandidata!

Hrvatska je tako sada bez zakonski utemeljenog građanskog nadzora nad tajnim službama, a budući da novooformljeni saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još nema imenovanog predsjednika - upitna je i mogućnost parlamentarnog nadzora.

- Mi se i dalje sastajemo, na volonterskoj bazi, jer ne želimo dopustiti da građanski nadzor u Hrvatskoj nestane, a da se predstavke građana, koje i dalje stižu, skupljaju u nečijoj ladici. Međutim, činjenica je da trenutno nemamo nikakvu zakonsku podlogu tražiti očitovanja od SOA-e - kaže Sanja Sarnavka, članica Vijeća od 2007. godine.

Miroslav Tuđman tvrdi kako je on prošlom sazivu Odbora predlagao da se na dnevni red sjednice odbora stavi prijedlog natječaja za izbor članova Vijeća, ali je vladajuća većina to odbijala i na taj način minirala osnivanje novog Vijeća. Njegov tadašnji zamjenik Igor Dragovan (SDP), tvrdi pak da postoji jasna procedura imenovanja novih članova te da ne zna je li Odbor ikad raspravljao o isteku mandata Vijeća za građanski nadzor.

Što se tiče “slučaja Gjenero”, upozorava da ne zna ništa o konkretnom slučaju, ali da je SOA pod budnim nadzorom te da ne može poduzeti mjere bez odobrenja Vrhovnog suda.

- Čini mi se da je u posljednje vrijeme postalo pravo pomodarstvo da ljudi, bez ikakvog dokaza, tvrde da ih se prisluškuje, što postaje ozbiljan problem za sustav - kaže Dragovan.

Vijeće za građanski nadzor bira se na mandat od četiri godine, i to tako da odbor Hrvatskog sabora nadležan za nacionalnu sigurnost upućuje javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i članove Vijeća iz reda uglednih javnih djelatnika, koji udovoljavaju odredbama Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu - moraju imati visoku stručnu spremu, pri čemu najmanje po jedan član mora biti diplomirani pravnik, diplomirani politolog i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Višekratni mandati

Nakon isteka mandata članovi mogu biti ponovno birani, pa su tako neki članovi Vijeća - predsjednik Krunoslav Antoliš, voditelj znanstvenih istraživanja na Visokoj policijskoj školi, inženjer elektrotehnike Mile Ćulumović, inženjer strojarstva Zoran Grgić i politologinja Nenada Vukman - na toj funkciji od 2003.. Uz njih, aktualni članovi su i dr. Dražen Harasin s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e., te dr. Nikola Mijatović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Sanja Sarnavka , članica Vijeća za građanski nadzor

' Mi se i dalje sastajemo, na volonterskoj bazi. Međutim, činjenica je da trenutno nemamo nikakvu zakonsku podlogu tražiti očitovanja od SOA-e.'

Miroslav Tuđman , član saborskog Odbora za unutarnju politiku

' U prošlom sazivu Odbora predlagao sam da se na dnevni red stavi natječaj za izbor novih članova Vijeća, no vladajuća većina je to odbijala.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:35