MINISTAR OBRANE

KRSTIČEVIĆ O NAPADU U AFGANISTANU 'Tijelo poginulog vojnika već večeras kreće prema Zagrebu, dvojica ranjenih su stabilno i vraćaju se za 7-10 dana'

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da će tijelo hrvatskog vojnika Josipa Briškog koji je jučer preminuo nakon napada u Afganistanu vjerojatno već večeras krenuti prema Zagrebu, a trebalo bi stići ujutro, kada će biti dočekano sa svim vojnim počastima.

'Očekujem za koji sat i potvrdu da danas večeras tijelo našeg pripadnika krene prema Zagrebu i očekujem u jutarnjim satima dolazak transportnog zrakoplova. Tu ćemo prirediti doček sa svim vojnim počastima kao što i priliči poginulom pripadniku HV-a. Nakon toga u MORH-u ćemo napraviti komemoraciju, a u kotaktu smo sa obitelji, i sahrana bi mogla biti već u subotu u 10 sati', rekao je Krstičević, javlja N1.

Dodao je da će sve troškove transporta i svega ostalog pokriti Ministarstvo obrane, te da će MORH biti tu u svemu što je potrebno toj obitelji.

Upitan o druga dva ranjena vojnika, ministar kaže da su oni sada stabilno i da bi kroz desetak dana mogli stići kući.

'Imamo još dva ranjena pripadnika. Oni su dobro, stabilno su, osigurali smo jako dobru medicinsku skrb tim našim vojnicima u američkim bolnicama u Afganistanu i ja se nadam da će u roku od 7-10 dana i oni sigurno i organizirano biti u Zagrebu.'

Kada je riječ o sigurnosti hrvatskih vojnika u misijama kao što je ova u Afganistanu, Krstičević kaže da apsolutne sigurnosti nema jer su to teške misije.

'U Afganistanu je situacija komplicirana. Mi činimo sve što možemo da naši vojnici budu opremljeni, uvježbani, spremni, to je odgovornost mene kao ministra, MORH-a, HV-a... Vidjeli smo da smo do sada 16 godina bili tamo. Zahvalio bih se svim pripadnicima HV-a koji su to sve odradili sjajno. Mislim da su vojnici prepoznati kao odgovorni, humani, nismo nikoga iritirali, bili smo ponizni... nažalost imamo ovu situaciju. Ja ću se boriti za proračun, da vojska ima jako dobru opremu', istaknuo je Krstičević za N1.

Dodao je i da je od jučer u stalnom kontaktu i s ranjenim vojnicima te s njihovim obiteljima, te da načelnik Glavnog stožera danas ide u Vinkovce i u Osijek.

'To je stalna skrb. To smo naučili i u Domovinskom ratu. To je briga za čovjeka i za obitelj', kaže ministar i dodaje da je razgovarao i sa zapovjednikom HV-a u Afganistanu, koji mu je rekao da su svi vojnici tamo spremni za daljnje izvršenje zadaće koja im je povjerena i da oko toga nema nikakve kalkulacije.

Sjednica Vlade počela minutom šutnje, pogreb Briškog u subotu

Sjednica Vlade u Čakovcu na kojoj se očekuje donošenje odluka o investicijama u infrastrukturu Međimurske županije u vrijednosti tri milijarde kuna počela je minutom šutnje za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog u mirovnoj misiji u Afganistanu.

- Posjetio sam jutros ožalošćenu obitelj, jutros je to učinio i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. U stalnom smo kontaktu s pripadnicima. Ozlijeđeni vojnici nalaze se u američkim bolnicama, jučer su operirani, dobro se oporavljaju.

Intenzivno se provode pripreme za transport poginulog pripadnika HV-a. Očekujemo da ćemo dobiti večeras konačnu potvrdu o vremenu dolaska pripadnika naše misije u Afganistanu s posmrtnim ostacima našeg vojnika. Tim na čelu s generalom Turalijom jutros je otišao u Afganistan kako bi pružio potporu našim pripadnicima. Biti će komemoracija u Minstarstvu obrane za poginuloga, a, ako sve bude prema očekivanjima, pogreb s svim vojnim počastima u subotu. On je naš junak - kazao je na sjednici Vlade u Čakovcu ministar obrane Damir Krstičević.

Sućut obitelji poginuloga izrazio je i premijer Andrej Plenković. (Vedran Marjanović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:19